3 sekrety idealnej kondycji - Porady dla początkujących - Artykuły - Kulturystyka.org.pl Ćwiczenia, Mięśnie, Trening, Fitness, Dieta

        
Kulturystyka.org.pl Ćwiczenia, Mięśnie, Trening, Fitness, Dieta






Reklamy

Zaloguj się...
Nazwa/nick:

Hasło:

Zapamiętaj mnie



Zapomniałem hasła

Zarejestruj się!

Reklama

Wybierz kategorię artykułów

Sprawdź swoją wiedzę

Szukaj w serwisie

Zaawansowane szukanie

Ankieta
Najlepiej trenuje mi się...
Z samego rana
Przed południem
Po południu
Wieczorem
Późnym wieczorem
W weekend
 
Głosów łącznie: 8721
Ankieta zakończy się 15.09.2015, 20:29
Wyniki ankiet?

Reklamy

Plany treningowe i tabele

Nasz profil na FB

Polecam

Polecam strony

http://testosterone.pl
Reklamy


3 sekrety idealnej kondycji

Nadesłany przez Hades dnia 19.01.2006, 21:00:00 (14335 odsłon) Więcej wiadomości tego samego autora
Starając się uzyskiwać przyrosty masy, trzeba dbać o to, by insulina we krwi zawsze była na odpowiednio wysokim poziomie. Tylko tak można zwiększyć znacznie transport glukozy oraz pewnych aminokwasów do mięśni.




Sekret 1
Uzyskujcie przyrosty masy mięśniowej poprzez manipulowanie spożyciem węglowodanów.

Starając się uzyskiwać przyrosty masy, trzeba dbać o to, by insulina we krwi zawsze była na odpowiednio wysokim poziomie. Tylko tak można zwiększyć znacznie transport glukozy oraz pewnych aminokwasów do mięśni. Ilości insuliny zwiększa się po spożyciu węglowodanów. Wiadomo, że mogą one odkładać się w postaci tłuszczu. Aby pogodzić obie rzeczy – powiększać ilość insuliny we krwi i spożywać bezpiecznie węglowodany, należy umieć wybrać odpowiednie ich rodzaje i dobrać ilości.

Na pewno należy sięgać po źródła naturalnych węglowodanów, jak ryż, dżemy, ziemniaki, pełnoziarniste płatki i pieczywa itp. Powodują one stopniowe uwalnianie insuliny i utrzymywanie się jej na równomiernym poziomie. Unikać trzeba węglowodanów rafinowanych i wysoko przetworzonych, jak cukier. Te wchłaniają się zbyt szybko, insulina jest wydzielana krótko i w bardzo dużych ilościach, co prowadzi do odkładania ich w postaci tłuszczu.

Spożycie węglowodanów przez kulturystę powinno wahać się w granicach 400-500 gramów dziennie. Jednym ze sposobów na dostarczenie sobie szybko części tej dawki jest spożywanie suplementów zawierających węglowodan zwany maltodekstryną.

Sekret 2
Spalajcie tłuszcz, regulując spożycie białek i węglowodanów.

Spalanie tłuszczu wymaga obniżenia ilości insuliny we krwi i zwiększenia ilości glukagenu, hormonu umożliwiającego wykorzystanie komórek tłuszczowych jako źródła energii. Najprościej jest to osiągnąć, spożywając więcej białek i mniej węglowodanów. Zasadą jest tutaj utrzymanie stosunku obu tych makroskładników diety w granicach 1:1 lub 1:1,5.

Zmniejszeniu ilości spożywanych węglowodanów może towarzyszyć spadek ilości energii. Aby go skompensować można do diety włączyć suplementację MCT – co prawda jest to tłuszcz, ale szybko się wchłania i oddaje zawartą energię.

Sekret 3
Uzyskacie silne, twarde mięśnie spożywając właściwe białka.

Białka, ze względu na swoją rolę w dostarczaniu aminokwasów potrzebnych do wzrostu i regeneracji komórek mięśniowych, są kluczem do osiągania odpowiedniej twardości mięśni. Podstawowym pytaniem będzie tutaj to, ile białek potrzebujemy.

Amerykaąskie służby medyczne po badaniach i konsultacjach uznały, że dzienna dawka białek powinna wynosić 0,8 g/kg masy ciała. Oznacza to, że ważący 90 kg kulturysta powinien spożywać ich co najmniej 72 gramy dziennie. Tak się jednak składa, że dawka ta została obliczona dla przeciętnego, prowadzącego siedzący tryb życia człowieka – a kulturyści do przeciętnych się raczej nie zaliczają...

Inną metodą wyznaczenia wysokości dziennego zapotrzebowania na białko jest badanie bilansu azotowego w organizmie. Neutralny bilans azotowy oznacza, że organizm tyle samo białek buduje co traci. Gdy zaczyna więcej tracić, niż budować, powstaje ujemny bilans azotowy. Mówiąc prościej, w takim wypadku człowiek traci masę mięśniową! Stan ujemny bilansu azotowego jest często powodowany zbyt ostrą, selektywną dietą.

Gdy w organizmie więcej białek powstaje, niż jest rozkładanych, mówimy o dodatnim (pozytywnym) bilansie azotowym. Naukowcy stwierdzili, że organizm wykazujący dodatni bilans azotowy potrzebuje od 23 do 178% więcej białek, niż wynosi przeciętna dawka. Poza tym nieadekwatność dziennej zalecanej dawki w przypadku kulturystów wykazano naukowo. Dziesięciu kulturystów trenowało intensywnie i spożywało tylko 1,8 grama białek/kg masy ciała. Po zakoączeniu okresu treningów okazało się, że organizmy czterech spośród nich wykazują ujemny bilans azotowy. Z kolei w innym badaniu, w którym ilość spożywanych białek wahała się w granicach 2,1 – 3,3 g/kg masy ciała wykazano, że spożywający taką dietę i intensywnie trenujący kulturyści notowali zarówno przyrost masy mięśniowej, jak i siły.

Jasno widać, że kulturyści muszą spożywać odpowiednie, znacznie większe od przeciętnych dawki białek, by utrzymać pozytywny bilans azotowy. Indywidualne dawki mogą się różnić w zależności od wielu czynników, jak trening czy poziom rozwoju.

Bez spożywania białek na odpowiednim poziomie organizm człowieka nie jest w stanie regenerować istniejących tkanek mięśniowych, ani kształtować nowych. Według moich doświadczeą, optymalną dawką dla trenujących, chcących powiększać masę mięśni kulturystów będzie ilość pomiędzy 2,5 – 3 gramy/kg masy ciała. Dwa gramy z tej dawki powinny pochodzić z takich źródeł, jak drób, ryby, jaja, odżywki białkowe, natomiast pozostała część z innych rodzajów żywności, np. warzyw zawierających duże ilości białek (fasoli, kukurydzy).
Ocena: 7.00 (2 głosów) - Oceń tę wiadomość -

 
Komentarze są własnością ich autorów. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.
Napisz komentarz
Zasady komentowania*
Komentarze zawsze są zatwierdzane.
Tytuł*
Nazwa*
Email*
Witryna WWW*
Wiadomość*
Kod potwierdzenia*
0 + 5 = ?  
Wpisz wynik wyrażenia
Możesz spróbować tylko: 10 razy



© Kulturystyka.ORG.pl 2004-2014 Kopiowanie artykułów dozwolone po podaniu aktywnego linku do danego materiału.