Aminokwasy ogólnie

Występuje we wszystkich artykułach spożywczych zawierających białko: w mięsie, drobiu, rybach, jajkach, produktach mlecznych, ziemniakach, soji, roślinach strączkowych i innych artykułach spożywczych…

Aminokwasy są podstawowym budulcem białek. Występują w formie kwasów karboksylowych, w których atom wodoru zastępuje grupa aminokwasów (NH2). Metabolizm człowieka przetwarza 21 aminokwasów, z czego 8 określa się jako esencjalne, ponieważ nie mogą powstać z innych aminokwasów.

Występuje we wszystkich artykułach spożywczych zawierających białko: w mięsie, drobiu, rybach, jajkach, produktach mlecznych, ziemniakach, soji, roślinach strączkowych i innych artykułach spożywczych.

Najważniejszym aminokwasem jest metionina, która jest potrzebna do produkcji większości pozostałych aminokwasów. Z tego powodu nazywa się ją „dawcą grup metylowych”. Dostarcza grupy metylowe, potrzebne do syntezy pozostałych aminokwasów, hormonów i innych ważnych części ciała. Glicyna trójmetylowa (3MG) tworzy trzy grupy metylowe i sprawuje funkcję biochemicznego katalizatora w wielu pośrednich procesach przemiany materii.

Testy przeprowadzone na sportowcach wykazały, że suplementacja grupami metylowymi przyczynia się do wzrostu wytrzymałości organizmu. Od grup metylowych uzależnione są również witaminy i hormony. Istnieją obawy, że diety zawierające niewielką ilość białka, np. dieta wegetariaąska, osób z alergią na białko czy osób starszych, dostarczają za mało „dawców metylu”. Grupy metylowe, które zawarte są w 3MG lub w metioninie, są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i metabolicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest