Catering dietetyczny – sposób na odkrywanie nowych smaków

Catering dietetyczny ma wiele zalet co tłumaczy jego rosnącą popularność. Na pewno można zaliczyć do nich dużą wygodę. Otrzymujemy zestaw fit posiłków na cały dzień co sprawia, że odżywiamy się zdrowo a jednocześnie oszczędzamy sporo czasu i energii. Jedną z zalet fit cateringu może być też to, że pozwala nam na odkrywanie zupełnie nowych smaków.

DLACZEGO CATERING DIETETYCZNY TO DOBRY SPOSÓB NA ODKRYWANIE NOWYCH SMAKÓW?

Catering dietetyczny może być dobrym sposobem na odkrywanie nowych smaków! Jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie to bardzo często zdarza się, że brakuje nam siły oraz czasu na kulinarne eksperymenty. W związku z tym nasza dieta staje się coraz bardziej monotonna a próbowanie nowych smaków odkładamy, np. na czas weekendu czy wakacyjnego urlopu. W ten sposób łatwo zrazić się do zdrowego odżywiania. Jeśli powyżej opisana sytuacja jest nam znana dobrym sposobem na rozwianie „kulinarnej nudy” może być skorzystanie z usług fit cateringu. Dzięki temu otrzymamy zestaw fit posiłków, które zostały przygotowane przez kucharza, który zaproponuje nam różnorodne (często zupełnie nam nieznane) produkty oraz nietypowe połączenia. Czynnikiem, który może utrudniać nam odkrywanie nowych smaków może być nie tylko brak czasu czy energii. Dotyczyć on może również mieszkańców mniejszych miast i wsi gdzie nie wszystkie produkty spożywcze są łatwo dostępne. Na szczęście coraz więcej firm cateringowych rozszerza działalność i otwiera swoje filie również poza granicami największych miast w Polsce. Dzięki temu wszyscy mają okazję odkrywać nowe smaki razem z fit cateringiem.

MNIEJ ZNANE, ALE BARDZO WARTOŚCIOWE PRODUKTY OFEROWANE PRZEZ FIT CATERING

Rosnąca liczba fit cateringów sprawia, że każdy z nich stara się przyciągnąć klienta na swój sposób. Jednym z nich jest urozmaicone i ciekawe menu, które jest sposobem na wyróżnienie się wśród coraz większej konkurencji. Jest to duży plus dla klienta, ponieważ obecność mniej znanych i wartościowych produktów jest świetnym sposobem na odkrywanie nowych smaków. Sprawdźmy jakie to produkty!

– Płatki jaglane

Kaszę jaglaną zna niemal każdy z nas za to płatki jaglane są już mniej znanym produktem. Zazwyczaj stawiamy na płatki owsiane zapominając, że istnieje o wiele więcej płatków zbożowych o ciekawym smaku i wysokiej wartości odżywczej. Do tej grupy możemy zaliczyć płatki jaglane, które są dla nas źródłem, m.in. żelaza, fosforu, potasu, witamin z grupy B i błonnika pokarmowego.

Przykłady fit posiłków:

– sałatka z płatków jaglanych z truskawkami, sezamem, suszoną wiśnią i sosem jogurtowym (propozycja na śniadanie, catering dietetyczny „LightDiet”)

– jaglany koktajl gruszkowy (propozycja na podwieczorek, catering dietetyczny „Rukola”)

– Amarantus

Amarantus został okrzyknięty „zbożem XXI wieku” jednak ze względu na to, że stał się popularny w naszym kraju stosunkowo niedawno nie wszyscy zdążyli poznać jego cenne właściwości. Są one znane ludzkości już od czterech tysięcy lat. O tym jak bardzo doceniano amarantus świadczy chociażby fakt, że przez Inków, Azteków i Majów był on nazywany „świętym zbożem”. Dlatego i my powinniśmy szukać go w posiłkach oferowanych przez fit catering. Amarantus jest cennym źródłem białka roślinnego przez co świetnie sprawdza się w dietach pudełkowych dla wegetarian i wegan. Na uwagę zasługuje fakt, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Co więcej nie zawiera glutenu przez co jest również cennym składnikiem diety bezglutenowej. Oprócz tego jest źródłem wielu składników mineralnych (m.in. wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza) a także przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego.

Przykłady fit posiłków:

– jogurt z jagodami, ekspandowanym amarantusem i granolą (propozycja na drugie śniadanie, catering dietetyczny „LightDiet”)

– bezglutenowe owsiane płatki z orzechami, amarantusem i suszonymi wiśniami, migdałowe mleko z malinowym musem (propozycja na śniadanie, catering dietetyczny „Fitness Catering”)

– Bataty
Od lat jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że na naszych stołach królują ziemniaki. Jednak ostatnio coraz większą popularnością cieszą się bataty. Dlatego nie brakuje ich również w menu fit cateringów. Batat inaczej wilec ziemniaczany dostarcza 86 kcal na 100 g. Jest dla nas przede wszystkim źródłem węglowodanów (17,1 g na 100 g produktu) a także witamin i składników mineralnych (m.in. beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, fosforu, magnezu, potasu). Warto podkreślić, że bataty pozbawione są glutenu w związku z czym świetnie sprawdzą się jako produkt, który urozmaici dietę bezglutenową.

Przykłady fit posiłków:

– sałatka z batatem, buraczkami i ciecierzycą (propozycja na kolację, catering dietetyczny „Przełom w odżywianiu”)

– burgery z ananasem i batatami (propozycja na kolację, catering dietetyczny „Rukola”)

Powyższa lista to tylko mały przykład na to jak ciekawe produkty możemy spotkać w menu oferowanym przez fit catering. Dlatego zamiast bać się tego co nieznane warto spróbować nowych produktów, które jak widać na powyższych przykładach są nie tylko pełne smaku ale i cennych składników!

Podziel się z innymi:

Zobacz również

Skomentuj