Domowe batony proteinowe – 7 super łatwych przepisów

Chcesz przygotować smaczne, domowe batony proteinowe, ale nie wiesz jak? Zainspiruj się naszymi 7 przepisami. Do dzieła!

Batony proteinowe o smaku czekoladowym

Wariant dla tych, którzy nie chcą jednej porcji czekolady, ale chcą podwójnej.

Składniki na 4 batony

  • 1/4 szklanki czekoladowego białka serwatkowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zmieszanych z mąką
  • 1/2 szklanki (migdałowego) mleka
  • 1/8 szklanki mąki kokosowej
  • 1/8 szklanki kakao
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (można pominąć)
  • polewa: 50 g wysokoprocentowej czekolady bez dodatku cukru

Wykonanie

Wymieszaj wszystkie składniki razem w blenderze. Z powstałej mieszanki uformuj 3 równej wielkości batoniki (jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę mleka migdałowego), przenieś na tacę i wstaw do zamrażarki na kilka minut. W kąpieli wodnej rozpuść wysokiej jakości czekoladę i polej batony (jeśli lukier jest zbyt sztywny, można dodać trochę oleju kokosowego). Następnie włóż batony do zamrażarki na 3-4 godziny.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 260,3 kcal
  • Białko 15 g
  • Węglowodany 18,7 g
  • Tłuszcze 15 g

Batony proteinowe z białą czekoladą

Chrupiące batony waniliowe pełne białka pokryte białą czekoladą.

Składniki na 4 batony

  • 1/4 szklanki waniliowego białka serwatkowego
  • 1/4 szklanki (migdałowego) mleka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (można użyć innych orzechów)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów 
  • kilka kropli waniliowego aromatu (można pominąć)
  • polewa: 1/2 białej czekolady bez dodatku cukru, 1 kostka gorzkiej czekolady bez dodatku cukru, 1 łyżka posiekanych orzechów

Wykonanie

Wymieszaj wszystkie składniki razem w blenderze, a następnie po prostu ręcznie wymieszaj posiekane orzechy. Z powstałej mieszanki uformuj 4 równej wielkości batoniki (jeśli ciasto nie będzie się dobrze trzymało, można dodać trochę zmielonych migdałów lub masła migdałowego), a następnie przenieść na tacę i ustawić w zamrażarce na kilka minut. Rozpuść oddzielnie białą i ciemną czekoladę w kąpieli wodnej (jeśli jest zbyt sztywna, można dodać trochę oleju kokosowego). Polej batony białą czekoladą, a następnie udekoruj odrobiną ciemnej czekolady i posiekanymi orzechami. Pozostaw je w zamrażarce na około pół godziny, a następnie podawaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 168 kcal
  • Białko 9 g
  • Węglowodany 10 g
  • Tłuszcze 10 g

Truskawkowe batony proteinowe

Pyszne batoniki ze świeżym nadzieniem truskawkowym.

Składniki na 4 batony

  • 3 duże świeże truskawki
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki truskawkowego białka serwatkowego
  • 1/4 szklanki (migdałowego) mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • polewa: 40 g wysokoprocentowej czekolady bez dodatku cukru, 2 pokrojone truskawki (można pominąć) 

Wykonanie

W misce najpierw zgnieć świeże truskawki, a następnie stopniowo zmieszaj mąkę kokosową, białko truskawkowe, mleko migdałowe i olej kokosowy. Uformuj 4 batoniki o tym samym rozmiarze, przenieś je na tacę i zostaw na chwilę w zamrażarce. W kąpieli wodnej rozpuść wysokoprocentową czekoladę, polej ją batony i udekoruj plastrami truskawek. Pozostaw gotowe batoniki w zamrażarce na około pół godziny, a następnie podawaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 150 kcal
  • Białko 9 g
  • Węglowodany 7 g
  • Tłuszcze 10 g

Batony proteinowe z masłem orzechowym

Opcja wysokowęglowodanowa spodoba się nie tylko miłośnikom masła orzechowego.

Składniki na 12 batonów

  • 1 i pół szklanki płatków owsianych zmieszanych z mąką
  • 1/2 szklanki waniliowego białka serwatkowego
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • kilka kropli waniliowego aromatu
  • polewa: 3 łyżki kawałków czekolady bez dodatku cukru, 1/2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (płatki owsiane, białko serwatkowe, płatki ryżowe), w innej misce mokre składniki (masło orzechowe, syrop klonowy, aromat waniliowy). Następnie stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych składników. Rozłóż mieszaninę równomiernie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut w zamrażarce. W kąpieli wodnej rozpuść kawałki czekolady i olej kokosowy i udekoruj batony tym lukrem. Pozostaw na chwilę w zamrażarce, a następnie pokrój na 12 części o równej wielkości i podawaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 190 kcal
  • Białko 8,3 g
  • Węglowodany 22 g
  • Tłuszcze 8 g

Batony proteinowe kokosowe z dodatkiem chleba świętojańskiego

Smaczne połączenie kokosa i chleba świętojańskiego, które zastępuje kakao.

Składniki na 8 batonów

  • 1/2 szklanki masła kokosowego
  • 2 łyżki przecieru jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • kilka kropel aromatu kokosowego (można pominąć)
  • 100 g białka serwatkowego waniliowego
  • 3 łyżki zmielonych nasion lnu
  • 2 łyżki płatków owsianych zmieszanych z mąką
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • polewa: 2 i pół łyżki oleju kokosowego , 2-3 łyżki chleba świętojańskiego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, posiekane orzechy lub kokos do dekoracji

Wykonanie

W misce lub blenderze najpierw wymieszaj masło kokosowe, przecier jabłkowy i dopraw do smaku kokosem i miodem. Następnie stopniowo dodawaj białko waniliowe, nasiona lnu, mąkę owsianą i kokosową. Rozłóż mieszaninę równomiernie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut w zamrażarce. Mieszanie oleju kokosowego, proszku z chleba świętojańskiego i miodu tworzy glazurę z chleba świętojańskiego, którą pokrywamy zestaloną mieszaninę. Posyp kawałkami orzechów i ponownie włóż je na chwilę do zamrażarki. Pokrój na 8 części o równej wielkości i podawaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 220 kcal
  • Białko 12 g
  • Węglowodany 13 g
  • Tłuszcze 14 g

Batony proteinowe waniliowe

Lekki przepis, który można łatwo zmienić – wystarczy użyć innego smaku białka.

Składniki na 9 batonów

Wykonanie

Wymieszaj wszystkie składniki. Rozłóż mieszaninę równomiernie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 do 45 minut w zamrażarce. Po upływie czasu pokrój na 9 batoników równej wielkości i podaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 158 kcal
  • Białko 14,2 g
  • Węglowodany 7,8 g
  • Tłuszcz 6,8 g

Batony proteinowe z orzechami włoskimi

Batoniki pełne zdrowych tłuszczów.

Składniki na 12 batonów

  • 3/4 szklanki masła migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i pół szklanki płatków owsianych zmieszanych z mąką
  • 140 g waniliowego białka serwatkowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • polewa: 1/4 szklanki kawałków czekolady bez dodatku cukru, 1/4 szklanki posiekanych migdałów

Wykonanie

Wymieszaj masło migdałowe, płatki owsiane, białko waniliowe w misce i dopraw do smaku cynamonem i syropem klonowym. Rozłóż mieszaninę równomiernie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w zamrażarce na 20 minut. W kąpieli wodnej rozpuść kawałki czekolady, udekoruj batoniki sosem czekoladowym, posiekanymi migdałami i włóż do zamrażarki na około pół godziny. Po upływie czasu pokrój na 12 równych kawałków i podawaj.

Wartości odżywcze dla 1 batonika

  • 166 kcal
  • Białko 12,8 g
  • Węglowodany 17,6 g
  • Tłuszcze 6 g

2 komentarze do “Domowe batony proteinowe – 7 super łatwych przepisów

  1. Super przepisy, na pewno skorzystam, akurat mam w domu bialko o smaku waniliowym to wykorzystam 🙂

  2. Naprawdę dobrze napisane. Muszę wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest