BCAA

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 1 głos i był aktualizowany ostatnio przez  Hades 17 lat, 10 miesiące temu.

Wyświetla 1 wpisy z $
  • Autor
    Wpisy
  • #1444

    Hades
    Keymaster

    Co to takiego i jak działa z czym łączyć ??

    #77713

    Hades
    Keymaster

    BCAA – co chciałbyo o nich wiedziećż

    Zapewne czytaliscie wiele publikacji o BCAA czyli aminokwasach o rozga3ezionych 3ancuchach. Jedne były lepsze, drugie gorsze, ale wiekszość z nich nie t3umaczy3a wystarczająco dobrze mechanizmu ich działania. Niestety, wszystkie albo prawie wszystkie b3ednie interpretowa3y role BCAA w fizjologii wysiłku.

    Uważam, że ten, kogo interesuje zagadnienie wspomagania, powinien poznaa ich ‚prawdziwe oblicze’.

    Czego dowiadujemy się o BCAA z popularnych publikacji?
    BCAA to: leucyna, izoleucyna i walina. Stanowi1 one około 30% masy w3okien mięśniowych. Mog1 być wykorzystywane do produkcji energii rownie łatwo jak weglowodany. Dlatego podczas wysiłku, po zubożeniu puli glikogenu (forma magazynowa weglowodanow), BCAA są odszczepićne od w3okien mięśniowych, by s3u?ya jako paliwo. Taka sytuacja prowadzi do nasilenia procesu katabolizmu – rozpadu bia3ek mięśniowych. Podanie BCAA w kapsu3ce dostarcza wiec aminokwasow do produkcji energii i powstrzymuje katabolizm.

    Brzmi to wszystko pieknie i logicznie, jednak niewiele ma wspolnego ze stanem faktycznym.

    To czego nie wiedzieliomy, a powinniomy wiedzieć o BCAA!
    Jeżeli to, co przeczytaliocie powyżej byłoby ca31 prawd1, to po co stosowaa BCAA – wystarczy3oby uzupe3nia weglowodany. Dostarczając weglowodanow, dostarczalibyocie substancji energetycznych i BCAA nie byłoby odszczepićne od w3okien mięśniowych. Takie rozumowanie jest jeszcze piekniejsze i daleko bardziej logiczne. Jednak podawanie weglowodanow nie powstrzymuje katabolizmu wysiłkowego. Natomiast podanie BCAA znakomicie 3agodzi ten katabolizm.

    Wniosek – musi istniea inny mechanizm, poprzez który oddziaływują te aminokwasy.
    Faktycznie – mechanizm taki istnieje!

    Po prostu, przyczyny katabolizmu wysiłkowego są bardziej zło?one, a zubożenie zasobow glikogenu to jedynie mało znacz1cy element.

    Wyjaonienie tych przyczyn jest mniej wiecej takie…
    Pracujące mięśnie potrzebują energii. Organizm dostarcza mięśniom energii głównie w taki sposob, że ‚dzieli’ duże cz1steczki pewnych substancji na małe fragmenty, a nastepnie 31czy je z tlenem, czyli po prostu spala. Identycznie postepuje gospodarz, ogrzewając swoj dom – r1bie szczapy drewna na mniejsze drzazgi do pieca – produkując energie.

    W organizmie caly ten proces jest precyzyjnie kontrolowany. Ten, kto siedział kiedys przy wiejskim piecu wie, że czasami z popielnika może poszybowaa iskra i spaoa na pod3oge. Podobne zjawiska zachodz1 w komorkach. Takimi wymykającymi się spod kontroli ‚iskierkami’ są wolne rodniki. Gdy wolny rodnik – organiczna iskierka ‚upadnie’ na b3one biologiczn1, ta zaczyna się ‚?arzya’. ‚—arzenie się’ b3ony biologicznej nazywane jest przez biochemie ‚lawin1 wolnych rodnikow’. W sytuacji, gdy organizm zmuszony jest produkowaa wiele energii ( np. podczas treningu ), po komorkach ‚skacze’ dużo iskierek. Zwieksza się ryzyko ‚podpalenia’ b3ony. ‚Roz?arzone’ b3ony trac1 zdolności izolacyjne. Jeżeli dojdzie do os3abienia zdolności izolacyjnej b3on organelli komorkowych, skutki mogą być rozmaite.

    Pewne organelle zwane lizosomami zawierają w swym wnetrzu enzymy trawi1ce białka, identyczne jak te, znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Gdy s3abnie zdolność izolacyjna b3on lizosomalnych, enzymy te przedostają się do wnetrza komorki. Trawi1 one w3okna mięśniowe, co jest głównym mechanizmem katabolizmu wysiłkowego.

    Jak ‚okie3zaa’ enzymy?
    Enzymy rozbijają białka na aminokwasy, czyli obiektem ataku enzymow są białka. Enzymy są rownież obiektem ataku ze strony aminokwasow, ktore ‚atakują’ je i unieczynniają. Ten efekt nauka okreola mianem sprzeżenia zwrotnego.

    Reasumując – enzymy trawi1 białka rozbijając je na aminokwasy do momentu, aż aminokwasow nagromadzi się tak wiele, że beda one w stanie unieczynnia enzymy. Mechanizm sprzeżenia zwrotnego chroni organizm przed niebezpieczn1 dla życia utratą białka.

    A co by było, gdyby w komorce znalazł się nadmiar wolnych aminokwasow jeszcze przed ‚oswobodzeniem’ enzymow?

    Aminokwasy unieczynniają enzymy, zanim te przystąpi1 do pracy – katabolizm zostaje powstrzymany. Podczas wysiłku mniej bia3ek ulegnie rozbiciu.

    To właśnie zadanie dla BCAA. W ich obecnooci enzymy szybko trac1 aktywnooa. Po3ykając kapsu3ki wype3nione wolnymi BCAA, zwiekszasz poziom tych aminokwasow w komorkach mięśniowych. W ten sposob ochraniasz mięśnie przed rozpadem podczas treningu.

    Efekt działania BCAA można spotegowaa.
    Istnieją substancje, ktore ‚wspo3pracują’ z BCAA. Substancje wychwytujące wolne rodniki mogą okazaa się tutaj niezwykle pomocne. Stabilizując b3ony lizosomow, beda one ogranicza3y ekspansje enzymow do orodowiska komorek. Natomiast te enzymy, którym uda się ‚uciec’, zostaną pozbawione aktywnooci przez BCAA. Oto powod, dla ktorego warto stosowaa BCAA 31cznie z antyoksydantami . Najskuteczniejsze beda tu antyoksydanty, ktore działają w obrebie b3on biologicznych – witamina E, koenzym Q10 i kreatyna.

    Przyk3adowy program kszta3tujący mase i siłe mięśniową z zastosowaniem antykatabolikow:

    Do posiłku poprzedzającego trening

    100 mg witaminy E;
    30 mg koenzymu Q10;

    Bezpośrednio przed treningiem

    4 – 6 gram BCAA;

    Bezpośrednio po treningu

    4 – 6 gram BCAA;
    4 – 6 gram kreatyny;
    100 mg witaminy E;
    30 mg koenzymu Q10;

    Myśle,że ten skrot (no może obszerny )wyjaoni wszystkim o co chodzi ……

    ?rod3o:
    Magazyn ‚KiF’ nr 20

    #77788

    Hades
    Keymaster

    i wszytsko jasne

    ja tylko dodam, ze biore kreatynę przed treningiem a bcaa po

    #77835

    Hades
    Keymaster

    A ja dodam, że dobra serwatka ma w sobie wystarczająco BCAA i można je sobie wtedy darowaa na koszt np. dodadkowej serwatki

Wyświetla 1 wpisy z $

Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.

Pin It on Pinterest