Prosba o ocene diety

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 2 głosy i był aktualizowany ostatnio przez  Hades 15 lat, 10 miesiące temu.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #5048

    Hades
    Keymaster

    Proszę o ocene ogolnego zarysu diety na mase. Z gory wielkie dzieki.

    Przykladowy schemat dnia:

    Sniadanie:
    100g platkow kukurydzianych(B:7/W:83) + mleko
    B:7 W:83

    Obiad I:
    puszka tunczyka(B:20) + puszka groszku konserwowego(B:1W:25) + 100g ryżu(B:8/W:78) – wszystko wymieszane razem, wypas zarcie – polecam
    B:38 W:103

    Obiad II:
    tutaj jedyny domowy posilek, przecietnie kilkanasie g białka i kilkadziesiat wegli

    Posilek przedtreningowy:
    100g makaronu (B:1W:73) + 100g chudego sera (B:20)
    B:30 W:73

    Posilek potreningowy:
    2xbanan

    Kolacja I:
    jajecznica 2 zoltka, 5 bialek(B:17) + 100g chleba(B:~5/W:~50)
    B:22 W:50

    Kolacja II:
    100g chudego sera (B:20)
    B:20

    W sumie w tym schemacie jest ~120g białka i ~310g wegli plus dodatki z obiadu. Tluszcz raczej w normie (zwykle oliwa do jajecznicy, ryżu itp). Waze 55kg wiec wychodzi ponad 2,2g białka na kmc i 6,2 – 6,5g wegli na kmc.
    Glownie nie jestem pewien co do zrodel białka i wegla (co mogę liczyc).

    Pozdro.

    #42731

    Hades
    Keymaster

    podaj wagę
    sniadanie malo białka i platki owsiane
    na obiad gorszek ci niej est potrzebny, mozesz dodac do obiadu II. od biedy by moglo byc, ale jeszcze by się przydaly poprawki, piers z kurczaka mozesz gdzies dodac..

    Zrodla białka : piersi z kurczaka, wolowina, ryby (makrela, filety mintaja, morszczuka, tunczyk), jaja, twarog chudy
    Zrodla weglowodanow : ryz, platki owsiane, makaron, ziemniaki, kasza gryczana, chleb pelnoziarnisty
    Zrodla tluszczy : tluste ryby, olej lniany, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron

    #42696

    Hades
    Keymaster

    Moja waga 55kg.
    Czyli na sniadanie dawac wiecej białkaż Koniecznie trzeba te owsiane (fuuu)?

    Mam jeszcze dwa pytania techniczne :
    Czy mleko moze stanowic zrodla białkaż
    Czy przy dluzszym gotowaniu np piersi kurzej białko nie niszczy się/rozklada jakos?
    którą wagę miesa z piersi kurczaka brac pod uwage, bo czasami po ugotowaniu i skurczeniu moze wazyc nawet 2x mniej niz przed?

    Wielkie dzieki.

    #42623

    Hades
    Keymaster

    no to mała masa:D trzeba wiecej jesc: tak na sniadanie wiecej białka, no owsianke byla by dobra: no ale ryz mozeesz jak chcesz
    czy mleko mozne stanowic zrodlo? w jakis malych ilośćiach moze, ale nie tak ze np jesz ryz (80g WW) + 1l mleka. mozesz pic mleko ale zawiera laktoze. 2-3 szklanki mleka dziennie ci wystarczy.oprucz zrodla białka jakim jest mleko, musisz zjesc np twarog, tunczka, piers z kurczaka. przy gotowaniu napewno jakies skladniki odzywcze się traci, ale nie znowu do takiego stopnia zeby spadlo o 50%- tym się nie musisz przejmowac
    no po gotowaniu wszystko z regoly jest ciezsze, ale wazysz przed gotowaniem, tak jak jesz ryz to gotujesz tylko 100g- jeden woreczek, po ugotowaniu jest 3 razy wiecej:

    #42459

    Gromoz
    Uczestnik

    Posilek potreningowy zdecydowanie za slaby. Banany się je zaraz po zakonczeniu treningu. Zaraz po powrocie do domu musi byc jakis wiekszy posilek!! Bezwzglednie!!

    #41613

    Hades
    Keymaster

    Zdecydowanie odradzam mleko bo jest to zbyt male zrodlko białka. Mozesz sobie rano platki zjesc z białkami jaj

    #41577

    Hades
    Keymaster

    samo mleko jako zrodlo białka to jest malo ale jak dodasz do tego na twarog to będzie dobrze

Wyświetla 1 wpisów z $

Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.

Pin It on Pinterest