wino

Ten temat zawiera 19 odpowiedzi, ma 1 głos i był aktualizowany ostatnio przez  Hades 17 lat, 2 miesiące temu.

Wyświetla 1 wpisów z $
  • Autor
    Wpisy
  • #2360

    Hades
    Keymaster

    robiliscie w domu wino jak cos napiszcie jak mam zamiar se zrobic

    #87243

    Hades
    Keymaster

    NO ja robilem w tamtym roku wino z wioni.W tym nie robilem bo nie pije alkocholu.
    Natomiast mój tato robi co roku z w3asnych plonow wioni i winogron.

    JA robile tak ze nasypa3em wioni do baniaka 5l i zasypa3em nie pamiętam juz iloma kg cukru i zostawi3em to na jakis czas zeby sfermentowa3o.PO jakims czasie dola3em wody przegotowanej i tez zostawi3em na jakis czas.Pozniej przela3em to do butelek i mozna było pic chodz dobrze by było jak by jeszcze postalo z miesiac.
    Wino miało bardziej zastosowanie rozgrzewajace.

    #87254

    Hades
    Keymaster

    nasypales?? nie ugniatales tego a z czego najlepiej reobic wino ?? a ile to twoje mialo gdzies procent??

    #87256

    Hades
    Keymaster

    Nic nie ugniata3em.
    Sadze ze jest najlepiej robic z wisni i z winogronow.
    A ile miało procent to trodno powiedziec napewno nie tyle co be3t.
    Ale wiem ze jak wypiłem z kumplem butelke to było nam dobrze.

    #87264

    Hades
    Keymaster

    a jak to wsypales do baniaka to potem go zatkales i jescze po jakim czasie dola3es wody ??size 1Wyslany Wto Wrz 14, 2004 12:30 pm:a robie z winogron to mam je z 3upek obierac??size 1Wyslany Wto Wrz 14, 2004 12:58 pm:a co myslicie o dodawaniu spirola do wina ??

    #87281

    Hades
    Keymaster

    Napi3bym się winka domowej roboty 🙂 ale jestem na cyklu z metylem, wiec alko odpada

    #87304

    Hades
    Keymaster

    marijo cierpliwooci, cykl się skonczy i wtedy da rade 🙂

    #87321

    Hades
    Keymaster

    a jak to wsypales do baniaka to potem go zatkales i jescze po jakim czasie dola3es wody ??

    size 1Wyslany Wto Wrz 14, 2004 12:30 pm:

    a robie z winogron to mam je z 3upek obierac??

    size 1Wyslany Wto Wrz 14, 2004 12:58 pm:

    a co myslicie o dodawaniu spirola do wina ??

    Tylko owino3em bandarzem żeby dochodziło powietrze, wino musi oddychaa caly czas zachodzi fermentacja.

    NIe musisz obierac winogron,samo się rozło?y.

    Spirol to taki szklny jak by korek tak??

    #87329

    Hades
    Keymaster

    spirol DO wina – zrozumiałem jako spirytus
    ale może to być właśnie taki korek(normalny) ze szklan1 spiraln1 rurk1 (podpatrzy3em u mojego dziadka) – ale wtedy nie pasuje wyraz do

    poczekajmy naYFH to się wyjaoni

    #87330

    Hades
    Keymaster

    A tak pozatym w czym te wino chcesz robia w gesiorze?

    #87357

    Hades
    Keymaster

    nie mam baniak 18 littrow i postaniowilem ze nie bede dodawal spirytusu juz się robi 2 dzien a nie moze byc to poprostu zamniete musi byc powietrze??

    #87358

    Hades
    Keymaster

    troszke spirytusu dodaj będzie lepsze 🙂

    #87359

    Hades
    Keymaster

    Powietrze musi byc koniecznie,jeżeli robisz to w jakims baniaku to poprostu zas3on jakąś szmata, bo przez materia3 powietrze przechodzi.A spirytusu nie dodawaj bo tylko zmarnujesz, jak cos to mogłes do tego dokupić dro?dze winne.

    #87360

    Hades
    Keymaster

    za ćwiczenie się brać a nie o jabolach rozprawiaa 🙂

    #87361

    Hades
    Keymaster

    Dobra widze ze nie macie pojecia o robieniu wina!! Mojej dziewczyny tata robi ciagle wino i takie ze pije 2 szklanki imnie szarpie wiec tak!! Robi się je w balonie najlepiej z wisni i winogrona pozeczki i td kazdy owoc się nadaje… Zalewacie to woda dodajecie do tego drozdze zeby fermentowalo lepiej i zatykacie korkiem z taka rurka do odprowadzania powietrza za jakies 4 -6 tyg dolewacie spryt chociaz mojej dziewczyny tata nie wiem czy leje cos kolo tego i winko czesze glowke po 3 miesiacach tak ze… :motylanoga:

Wyświetla 1 wpisów z $

Musisz się zalogować, żeby odpowiedzieć w tym temacie.

Pin It on Pinterest