OLEJ LNIANY

#89257

Hades
Keymaster

Dziekowa. 馃榾
W3asnie problem z olejem lnianym jest tego typu ze pod wplywem czasu zmienia on swoj smak na gorzki. Ten smak jest zwiazany ze strata w3asciwosci oleju lnianego. Olej lniany ze sklepow jest specjalnie przetwarzany, aby starcza3 na dlu偶ej – ma za to mniejsza ilo艣膰 zdrowych t艂uszczy.Prawdziwy olej lniany ma wytrzyma艂osa do maksymalnie 6 tygodni od produkcji i to trzymany w odpowiednich warunkach ma sk艂ad:

Zestawienie tabelaryczne podano za Instytutem W3okien Naturalnych z Poznania, ulega lekkim zmianom w zale偶nosci od jakosci surowca.
nazwa kwasu t艂uszczowego – rodzaj kwasu t艂uszczowego zawartoœa w procentach
1 mirystynowy – nasycony 0,1
2 palmitynowy – nasycony 5,0
3 palmitoleinowy – jednonienasycony 0,1
4 margarynowy – nasycony 0,1
5 stearynowy – nasycony 4,3
6 oleinowy – jednonienasycony 20,7
7 oktadecenowy – jednonienasycony 0,6
8 linolowy – wielonienasycony (dwunienasycony) 17,5
9 alfa-linolenowy z rodziny Omega-3 – wielonienasycony (trojnienasycony) 50,9
10 arachidowy – nasycony 0,2
11 eikozenowy C – jednonienasycony 0,2
12 eikozadienowy – wielonienasycony (dwunienasycony) 0,2
13 dokozanowy – nasycony 0,1

Niema nic za darmo. Za dobrej jakosciowo produkty trzeba odpowiednio zap3acia.

Pin It on Pinterest