Indyk w chili

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, poddusić z odrobiną oliwy i wody. Sos pomidorowy dodać do smażonych warzyw – wszystko doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kawałki indyka, fasolę z puszki i pokrojoną papryczkę chili. Wszystko zagotować, kontrolując, czy mięso z indyka jest miękkie (pierś z indyka wymaga dłuższego gotowania niż z kurczaka).
Indyk w chili
Składniki:
Oliwa z oliwek do smażenia
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
4 posiekane ząbki czosnku
1-2 stołowe łyżki chili w proszku
0,5 kg świeżych pomidorów do sosu
30 dag pokrojonej w kostkę piersi z indyka
2 puszki czerwonej fasoli
1 ostra, pokrojone w drobną kostkę papryczki chili
sól, pieprz do smaku
Do dekoracji: tarty ser żółty i pokrojona na plasterki cebula
Dużą, głęboką patelnię posmarować oliwą, podgrzać, aby tłuszcz był gorący. Dodać cebulę, czosnek i sproszkowane chili. Smażyć, mieszając około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, poddusić z odrobiną oliwy i wody. Sos pomidorowy dodać do smażonych warzyw – wszystko doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kawałki indyka, fasolę z puszki i pokrojoną papryczkę chili. Wszystko zagotować, kontrolując, czy mięso z indyka jest miękkie (pierś z indyka wymaga dłuższego gotowania niż z kurczaka). Potrawę przyprawić do smaku. Przed podaniem, już na talerzu posypać drobno startym serem i udekorować świeżym plastrem cebuli.
