Jak alkohol udaremnia wysiłki kulturysty

Z punktu widzenia kulturystyki alkohol ma bezpośrednie działanie toksyczne na mięśnie i tkankę nerwową. Najbardziej wrażliwe na uszkodzenie alkoholowe są włókna mięśniowe typu II (czyli te, w których dochodzi do najbardziej aktywnej hipertrofii wskutek obciążonego treningu).

Wiadomości ogólne

Warto uświadomić sobie, że alkohol jest najczęściej nadużywanym lekiem na świecie. Połowa ludności Stanów Zjednoczonych używa go regularnie, a 15-20 milionów populacji stanowią alkoholicy. Jak podają statystyki, rokrocznie 100 tysięcy ludzi umiera z powodu alkoholu, podczas gdy 20-40% przyjęć do szpitala ma związek z alkoholem. Odkąd alkohol został uznany za potencjalnie zagrażający zdrowiu, rząd usankcjonował sprzedaż akoholu wyłącznie osobom dorosłym.

Osoby pijące dużo (cztery i więcej drinków dziennie) mają wyższy wskaźnik umieralności niż pijący umiarkowanie (jeden lub dwa drinki dziennie), ci ostatni mają niższy wskaźnik umieralności niż abstynenci.

Alkohol i dieta

Mimo że jeden gram alkoholu dostarcza 7,1 kcal, są to tzw. puste kalorie, gdyż, poza energią, nie dostarczają żadnych innych składników pokarmowych. Stąd u osób pijących często występują niedobory pokarmowe, niedobory witamin (kwasy foliowego, tiaminy – wit. B1 i witaminy A) i ogólne niedożywienie. Z niedoborem witaminy A związana jest większa zapadalność alkoholików na pewne typy nowotworów.
Alkohol ponadto zaburza oksydację kwasów tłuszczowych i prowadzi do stłuszczenia wątroby, co może stać się przyczyną jej niewydolności. Ponieważ kalorie dostarczone przez alkohol zostają w pierwszej kolejności zamienione w tłuszcz, usposabia to do rozwoju tzw. otyłości brzusznej (typowy „ brzuch piwosza”).

Wpływ na mięśnie

Z punktu widzenia kulturystyki alkohol ma bezpośrednie działanie toksyczne na mięśnie i tkankę nerwową. Najbardziej wrażliwe na uszkodzenie alkoholowe są włókna mięśniowe typu II (czyli te, w których dochodzi do najbardziej aktywnej hipertrofii wskutek obciążonego treningu).
Ponadto alkohol zaburza zachodzący w wątrobie proces syntezy glukozy z aminokwasami lub mleczanów, zwany glukoneogenezą. Uwidacznia sie to zwłaszcza podczas dłuższych sesji treningowych, zwłaszcza jeśli ćwiczący jest dodatkowo na diecie niskowęglowodanowej – łatwo może wtedy dojść do wystąpienia nagłej hipoglikemii. Alkohol także pogłębia męczliwość podczas treningu poprzez zmniejszenie klirensu kwasu mlekowego we krwi.
Alkohol, ze względu na swe depresyjne działanie na mózg, blokuje uwalnianie acetylocholiny – jednego z neuroprzekaźników, i zaburza jej syntezę. To z kolei zmniejsza koncentrację. Sprawę pogarsza jeszcze upośledzone wykorzystanie glukozy przez mózg, a przecież właśnie glukoza jest najlepszym „paliwem” dla komórek nerwowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest