Komu glutamina ?

Wpływ glutaminy na parametry odpornościowe to również niezwykle istotny aspekt wspomagania wysiłku. Jak wiadomo, ekstremalne wysiłki (sport wyczynowy) prowadzą do znacznego upośledzenia odporności. Glutamina zapobiega infekcjom…

W odniesieniu do dyscyplin siłowych, zalecenia stosowania glutaminy można pozostawić bez zmian. Jej suplementację należy jednak rozszerzyć na sporty wytrzymałościowe – sprawność funkcjonowania komórek krwi prowadzi do znacznego wzrostu wydolności tlenowej. Wpływ glutaminy na parametry odpornościowe to również niezwykle istotny aspekt wspomagania wysiłku. Jak wiadomo, ekstremalne wysiłki (sport wyczynowy) prowadzą do znacznego upośledzenia odporności. Glutamina zapobiega infekcjom – stosując ją, będziecie mieli pewność, że choroba nie „rozłoży” Was w sezonie grypowym lub w trakcie przygotowań do ważnej imprezy. Śmiało polecajcie glutaminę swoim rodzicom i dziadkom. Po czterdziestym roku życia poziom życiodajnego glutationu spada o ok. 17 procent. Taka sytuacja prowadzi do znaczącego zagrożenia zdrowia – wzrasta wówczas ryzyko poważnej choroby.

Pojawiające się perturbacje zdrowotne zależne są od ogólnego stanu zdrowia osoby. Mogą to być jedynie nawracające infekcje, ale również powikłania sercowo-naczyniowe a w dramatycznych przypadkach nowotwory. Systematyczna suplementacja glutaminy wyraźnie wspomaga kondycję zdrowotną osób w drugiej połowie życia. Nauka dostarczyła dowodów na to, że tempo starzenia się organizmu jest proporcjonalne do tempa spadku poziomu glutationu. Nic w tym dziwnego, skoro glutation hamuje wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za ten proces – ochrania materiał genetyczny i elementy komórkowe przed niszczycielską aktywnością wolnych rodników, odmładza układ odpornościowy i powstrzymuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, dezaktywuje większość kancerogenów – związków inicjujących procesy nowotworowe. Skoro, pod wpływem prekursorów glutationu udało się znacznie wydłużyć czas życia zwierząt laboratoryjnych, należy domniemać, że suplementacja glutaminy przyniesie podobne korzyści Waszym rodzicom i dziadkom. Ponieważ podwyższony poziom glutationu obniża o 90 procent ryzyko infekcji wirusowej, glutaminę powinni przyjmować wszyscy, niezależnie od wieku i poziomu aktywności, dla zapobieżenia chorobie, w okresie wzmożonego zagrożenia, w tzw. „sezonie grypowym”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest