Korzyści diety bogatszej w tłuszcz

Poza wszystkimi innymi rzeczami, czy chcesz zwiększać masę mięśni, a ograniczać ilość tkanki tłuszczowej? Być może zdziwisz się, ale dieta nisko tłuszczowa tego ci nie zapewni; potrzebujesz właściwie pożywienia bogatszego w tłuszcz. Przypatrzmy się, jak można skuteczniej tracić tkankę tłuszczową będąc na diecie bogatszej w tłuszcz niż na diecie niskotłuszczowej, o wysokiej zawartości węglowodanów.

W badaniu, które objęło osoby o idealnej wadze ciała, naukowcy odkryli, że diecie o większym udziale tłuszczu towarzyszył silny efekt lipolityczny (spalania tłuszczu). W odrębnym badaniu koncentrującym się na otyłych przypadkach, naukowcy stwierdzili, że kiedy badani zostali poddani dietom wysokowęglowodanowej /stosunkowo niskotłuszczowej oraz niskowęglowodanowej/ stosunkowo wysokotłuszczowej, badani będący na diecie niskowęglowodanowęj – stracili znacznie więcej tkanki tłuszczowej.

Ćwiczenia, oczywiście, są jednym z najważniejszych składników utraty tłuszczu. Jeżeli posiadasz rowerek treningowy ćwiczenia na nim znacznie to przyspieszą. Ćwiczenia zwiększają wykorzystanie wolnych kwasów tłuszczowych w mięśniach i ograniczają gromadzenie się tłuszczu, wzmacniając efekt lipolityczny będący skutkiem diety niskowęglowodanowęj o większym udziale tłuszczu.

Ponadto wykazano, że ograniczenie węglowodanów dostępnych w trakcie takiej diety odgrywało główną rolę w zwiększaniu mobilizacji trójglicerydów w trakcie ćwiczeń, zwiększając skuteczność procesu spalania tłuszczów.

Utrata tkanki tłuszczowej jest bardzo ważna dla kulturystów, jak i dla każdej osoby zainteresowanej fitnessem, aby to uzyskać można zaoptarzyć się w rowery stacjonarne. Ale zwiększanie masy mięśniowej oraz poszukiwanie sposobów zmniejszania rozpadu mięśni, również znajdują się na wysokim miejscu na liście priorytetów. Ostatnio prowadzone badania wskazują, że diety o wyższej zawartości tłuszczu nie tylko ograniczają ilość tkanki tłuszczowej, ale również zmniejszają rozpad mięśni; dieta bogatsza w tłuszcz może być również określona mianem diety antykatabolicznej. Poza umożliwianiem systemowi hormonalnemu organizmu lepszego spalania tkanki tłuszczowej, dieta o większym udziale tłuszczu zmniejsza ilość mięśni, które mogą być stracone w czasie treningu lub nawet w czasie codziennych zajęć, poprzez ochronę białka mięśniowego.

Badania ponadto wskazują, że ciała ketonowe spalane w celu pozyskania energii w diecie o większym udziale tłuszczu/mniejszym udziale węglowodanów właściwie zmniejszały katabolizm białka, a ostatnio prowadzone badania na szczurach, podczas których łączono podawanie insuliny i testosteronu z dietą wysokotłuszczową/wysokobiałkową, prowadziły do zmniejszenia utraty białka mięśni spowodowanego katabolicznym hormonem kortikosteronem. Inne badanie na szczurach wykazało zwiększanie ilości białka przy jednoczesnym zmniejszaniu tkanki tłuszczowej u jednostek będących na diecie wysokotłuszczowej. Następstwa podobnie zmniejszonego katabolizmu u ludzi będących na diecie o wyższym udziale tłuszczu i niewielkim udziale węglowodanów są oczywiste.

A co ze skutecznością diety o większym udziale tłuszczu/niewielkim węglowodanów na intensywność ćwiczeń i wytrzymałość? W jednym z ostatnio przeprowadzonych badań na sześciu biegaczach, naukowcy stwierdzili, że wytrzymałość była znacznie wyższa u osób na diecie o dużej zawartości tłuszczu w porównaniu z osobami będącymi na normalnej lub wysokowęglowodanowej diecie. Inne badanie objęto zawodowych rowerzystów, którzy wykazywali się zwiększoną wytrzymałością podczas ćwiczeń o umiarkowanej intensywności, poprzedzonych dietą bogatą w tłuszcz i białko, a ubogą w węglowodany.

Wyniki tych badań jasno wskazują, że jeśli biegasz, podnosisz ciężary lub zajmujesz się innymi rodzajami aktywności fizycznej, nie powinieneś znacznie ograniczać spożycia tłuszczów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest