Kurczak po chińsku z ryżem

Z piersi kurczaka wycinamy tłuszcz (białe tłuste kawałki), następnie kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie teflonową, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wlewamy wodę do szklanki i wsypujemy przyprawę, mieszamy ją aby nie było grudek, wlewamy przyprawę do mięsa i dusimy aż dobrze się zagotuje (zwykle około 10min) i mamy mięso gotowe.

Składniki:

– 200-300g piersi z kurczaka
Przyprawa po chińsku do mięsa
– 100g ryżu
– 2 średnie marchewki
– 20g oliwy z oliwek
– Odrobina masełka do marchewki (tak wiem, masło to tłuszcze itp. – jednak ja wychodzę z założenia że troszeczkę masełka dla smaku nie zaszkodzi).
– Możesz również dorzucić inne warzywa, takie jak kukurydza czy zielona lub czerwona fasola

Marchewkę myjemy i kroimy dość cienko w kawałki, nalewamy wodę do garnka, dosypujemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka trwa to około 10min. od zagotowania się wody. Gdy marchewka będzie już ugotowana wylewamy całą wodę i dodajemy odrobinę masła do marchewki mieszając je aż się dobrze rozpuści po całej marchwi.

Wrzucamy na talerz ryż, mięsko, marchewkę, polewamy oliwą z oliwek, ja dodałem jeszcze odrobinkę papryki ale to już jak Kto lubi i mamy pyszne oraz wartościowe jedzonko.

Kurczak z ryżem po chińsku

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest