Kurczak po grecku

W sporym naczyniu rozgrzać olej (najlepsza będzie oliwa z oliwek). Na średnim ogniu podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę i pokrojony czosnek. Dusić na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy byłby świeżo zmielony).

Składniki:

2 piersi z kurczaka
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
1 puszka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz, sól do smaku
½ szklanki oliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek
½ szklanki pokrojonej natki pietruszki

W sporym naczyniu rozgrzać olej (najlepsza będzie oliwa z oliwek). Na średnim ogniu podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę i pokrojony czosnek. Dusić na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy byłby świeżo zmielony). Na koącu dodać oliwki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 15 minut, przewracając co pewien czas kurczaka, aby nie przywierał do ścianek naczynia. Mięso z kurczaka wyjąć na talerz. Do pozostałego sosu dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem potrawy sosem polać kurczaka. Serwować z ryżem lub kluskami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest