Nadesłany przez: Hades dnia 2.08.2014, 2:54:08 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 8288 odsłon

Odżywianie w kulturystyce Właściwy dobór węglowodanów i tłuszczów

Właściwy dobór węglowodanów i tłuszczów
Czy naprawdę istotne jest, jakiego rodzaju tłuszcze i węglowodany spożywamy, gdy próbujemy osiągnąć idealną masę ciała? Co jest lepsze ziemniaki czy ryż? A co z różnymi tłuszczami, które jemy: czy kwasy tłuszczowe o pojedynczym nienasyconym wiązaniu są lepsze od wielonienasyconych? Czy ilość insuliny, która wydziela się pod wpływem posiłku jest istotna dla przyrostu czy utraty masy mięśniowej?

Czy spożywając duży posiłek chciałbyś, aby twój organizm wyprodukował znaczną ilość insuliny, czy raczej chciałbyś zniwelować jej wpływ na odkładanie się tłuszczów, co ma miejsce przy wysokich poziomach tego hormonu we krwi? Oczywiście to wszystko ma bardzo interesujące implikacje dla kulturystów przygotowujących się do zawodów.

Grupa francuskich naukowców prześledziła wpływ różnych kwasów tłuszczowych i węglowodanów na poziomy glukozy i insuliny u młodych mężczyzn, którzy spożywali cztery różne posiłki w przypadkowej kolejności. Zawierały one około 1250 kalorii oraz ryż lub ziemniaki jako źródło węglowodanów i tłuszcze w postaci jednonienasyconych lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych dawkach. Udział białek w diecie w obu grupach pozostawał ten sam. Jednym z najistotniejszych odkryć tych badań okazał się fakt, że poziom insuliny w osoczu i wahania poziomu glukozy były niższe w przypadku spożywania posiłków zawierających jednonienasycone kwasy tłuszczowe niezależnie od rodzaju spożywanych węglowodanów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe powodują znacznie wyższy początkowy maksymalny wzrost (w 30 minut po posiłku) poziomu insuliny niż posiłki z dużą zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mając takie wiadomości i chcąc stracić zbędną tkankę tłuszczową możesz zacząć się zastanawiać, czy minimalizowanie wydzielania się insuliny nie byłoby właściwym podejściem do tego problemu. Tak więc, jeśli masz jeść niskokaloryczny posiłek (np. o wartości 500 kalorii), być może lepszym sposobem uzyskania pożądanej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie byłoby spożywanie posiłku zawierającego więcej wielonienasyconych niż jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Innym bardzo ważnym wnioskiem płynącym z tych badań jest fakt, że jedząc urozmaicone posiłki (zawierające białka, tłuszcze i węglowodany) wartość stosowania wskaźnika glikemicznego staje się wątpliwa. Po posiłkach z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zmiana poziomu glukozy u badanych osobników była podobna, niezależnie od rodzaju spożytych węglowodanów. Wynika z tego, że u zdrowych osobników wskaźnik glikemiczny spożytych węglowodanów może być dość słabym prognostykiem następującej po nich zmiany poziomu insuliny i glukozy.