Nadesłany przez: Hades dnia 8.05.2017, 0:28:31 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 1654 odsłon

Dania dla kulturystów Przepisy na batony białkowe domowej roboty

Przepisy na batony białkowe domowej roboty
Zrobienie w domu batonów proteinowych wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników, blender, kilkanaście minut pieczenia i gotowe. Możesz cieszyć się smakiem własnoręcznie zrobionych batonów białkowych. W sam raz po treningu. Taki batonik to szybka przekąska, która dostarcza sporą dawkę energii, a jednocześnie dużo dobrej jakości białka. Białko stanowi od 26 do 47% wartości energetycznej batona proteinowego. Na początek baton o smaku waniliowo-bananowym.

Baton białkowy o smaku waniliowo-bananowym:




Składniki:

1.5 szklanki mąki owsianej
3 średnie banany
5 miarek Odżywki białkowej o smaku waniliowym
4 białka jaj
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki (mąkę, odżywkę białkową, orzechy włoskie, cynamon) i wymieszaj. W oddzielnej misce, rozgnieć widelcem banany na gładką masę, dodaj białka jaj i wanilię, wymieszaj. Połącz wszystkie mokre składniki z suchymi do uzyskania jednolitej masy.

Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem formy i piecz w temperaturze 180 stopni mniej więcej 15 minut (w zależności od tego jaki masz piekarnik).

W 1 batonie znajdują się: 204 kalorie, 16g białka, 22g węglowodanów i 7 gramów tłuszczu

Opcjonalnie możesz po upieczeniu posmarować batony polewą czekoladową.

Baton proteinowy o smaku truskawkowym z rodzynkami:




Składniki:

4 miarki odżywki białkowej o smaku truskawkowym
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki mleka
3 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dobrze wymieszaj. Przełóż wszystko do wyłożonej papierem pergaminowym formy i wstaw na noc do lodówki. Podziel na 6 równych kwadratów i ciesz się smakiem własnego batona białkowego.

W 1 porcji: Kalorie: 431 Białko: 31g Węglowodany: 50g Tłuszcz: 14.5 g

Baton białkowy o smaku czekoladowym:




Składniki:

2 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
3 łyżki masła orzechowego
2 szklanki płatków owsianych (mogą być Górskie)
5 białek jaj
3 średnie banany
30g miodu
120 ml mleka (najlepiej odtłuszczonego)
1.5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni
2. Wsyp płatki owsiane do blendera i zmiel do powstania konsystencji mąki
3. Przesyp zmielone płatki owsiane do miski, dodaj cynamon, odżywkę białkową i masło orzechowe, całość wymieszaj
4. Rozgnieć widelcem banany, dodaj do reszty składników wraz z miodem i białkami jaj i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj odtłuszczone mleko i ostatni raz wymieszaj
5. Wlej ciasto do foremki wysmarowanej masłem (zamiast masła możesz wyłożyć formę pergaminem)
6. Piec przez 15-20 minut (w zależności od rodzaju piekarnika).
7.Ostudzić a następnie pokroić na mniejsze porcje

Ostudzone batoniki możesz posmarować rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Ze swojej strony polecam czekoladę gorzką, która zawiera mniej cukru i więcej pożytecznych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy

W jednej porcji: 370 kalorii, białko 23,5g, węglowodany 43g, tłuszcz 8g
Smacznego!

Zobacz również: Koktajle treningowe domowej roboty