Nadesłany przez: Hades dnia 1.08.2017, 21:43:12 Ocena: 10.00 (1 głos) Oceń artykuł 2386 odsłon

Diety dla kobiet Co jeść mając anemię?

Co jeść mając anemię?
W dobie XXI wieku, gdzie przoduje praca siedząca, a aktywność fizyczna u większości schodzi na drugi plan - często spotykamy się z otyłością. W kolorowych czasopismach natknąć się można na artykuły z milionem sprawdzonych sposobów na redukcję masy ciała, zagadnieniami typu „jak schudnąć do lata” bądź „co jeść aby mieć płaski brzuch”. Z racji tego, iż otyłość jest nieprzerwanie na celowniku, rzadziej mówi się o anemii, która pomimo tego, że nasze społeczeństwo ma tendencję do tycia, jest bardzo częstym zjawiskiem. Według badań np. Ziemlańskiego - na anemię choruje aż 20-40 % kobiet w Polsce.

Zacznijmy od tego, czym jest anemia?

Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest stanem chorobowym w którym dochodzi do spadku poniżej normy stężenia hemoglobiny, a także zmniejsza się całkowita masa krwinek poniżej poziomu zapewniającego odpowiednie dotlenienie tkanek. W tej sytuacji, erytrocyty całkowicie tracą zdolność do transportu tlenu- co prowadzi do niewystarczającego utlenowania tkanek organizmu.

Oczywiście, aby stwierdzić anemię należy zrobić odpowiednie badania krwi. Jednym z nich, które pozwala zdiagnozować niedokrwistość, jest badanie poziomu stężenia hemoglobiny, bo to właśnie hemoglobina odpowiedzialna jest za transport tlenu i dwutlenku węgla do komórek organizmu. Normy stężenia hemoglobiny różnią się, w zależności od wieku i płci. Dla kobiet norma wynosi 11,5- 15,5 g/dl, u kobiet w ciąży 11,5- 13,5 g/dl- jednak w tym przypadku niższa wartość hemoglobiny zazwyczaj nie powinna niepokoić. U mężczyzn odpowiedni poziom hemoglobiny to 14-18 g/dl, z kolei u dzieci jest to zależne od wieku. W przypadku noworodków wynosi 20 g/dl, natomiast u dzieci powyżej 12 miesiąca życia- 13 g/dl.

Gdy wyżej wspomniane normy nie zostaną spełnione - wówczas można już mówić o anemii.

Objawy anemii

Jak wyżej wspomniano, aby zdiagnozować anemię należy zrobić odpowiednie badania. Jednak skąd wiadomo, że to może być anemia i w jakim kierunku je zrobić?

Należy obserwować swoje ciało, ponieważ objawy mogą być mniej lub bardziej specyficzne, gdyż zależą od kilku czynników np. stopnia nasilenia czy długości trwania choroby. Najczęściej pojawiające się i najbardziej typowe symptomy to przede wszystkim odczucie ciągłego zmęczenia, osłabienia a także senność. Zauważyć można osłabienie koncentracji i zmniejszenie sprawności intelektualnej, spadek aktywności fizycznej, a także duszności nasilające się po wysiłku. Charakterystyczną oznaką jest również bladość powłok skóry, śluzówek i spojówek, wypadanie włosów i łamliwość paznokci oraz rozdrażnienie.

Przyczyny

Mówiąc o anemii, należy wspomnieć o przyczynach które powodują obniżenie stężenia hemoglobiny we krwi i powodują rozwój tej choroby. Jest ich wiele i zależą one głównie od rodzaju niedokrwistości, jednak wśród czynników żywieniowych najczęstszą przyczyną są niedobory mineralne- tj. żelaza lub miedzi, ale także niedobory witaminowe- głównie witaminy B12 i kwasu foliowego.

Najczęściej występującą niedokrwistością jest niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza. Główne jej przyczyny to przede wszystkim niedobory w diecie, utrata tego pierwiastka wraz z krwią czy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo - np. w okresie ciąży bądź okresie dojrzewania. Częstą przyczyną jest również upośledzone wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Występuje ono u pacjentów po wycięciu żołądka lub fragmentu jelit, a także u osób chorujących na przewlekłe schorzenia zapalne jelit. W przypadku niedoborów żelaza, należy spożywać produkty bogate w ten pierwiastek. Do takich należą przede wszystkim wątroba wieprzowa, pestki dyni, otręby pszenne, zarodki czy suche ziarna soi. Ponadto ważne jest, aby swój jadłospis urozmaicić w produkty, które zwiększają przyswajalność żelaza. Są to białka mięsa i ryb, kwas winowy i cytrynowy zawarty w owocach i warzywach, cynk występujący w produktach pełnoziarnistych oraz kobalt- znajdujący się w grzybach czy szpinaku. Eliminować natomiast należy produkty utrudniające wchłanianie żelaza i do nich należą nadmierne ilości błonnika pokarmowego, wapń (spożywany w tym samym posiłku co produkty zawierające żelazo), kazeina mleka krowiego a także białka inne- niż białka mięsa.



Kolejnym rodzajem niedokrwistości, która pojawia się równie często jest niedokrwistość spowodowana niedoborem witaminy B12. Przyczyny powodujące tego typu niedobory to przede wszystkim nieprawidłowa dieta- uboga w witaminę B12, ale także zaburzenia wchłaniania czy też zakażenia bruzdogłowcem szerokim. W tym przypadku- jak i w wyżej wspomnianym, należy zadbać o to aby w jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminę B12. Najczęściej zalecanymi są produkty pochodzenia zwierzęcego głównie podroby, wieprzowina, wołowina, żółtka jajek a także przetwory warzywne zawierające kwas mlekowy takie jak kiszona kapusta czy kiszone ogórki.

Jak wiadomo sposób odżywiania i odpowiedni dobór produktów jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie istotną rolę pełni w takich chorobach jak np. choroby, których przyczyną są niedobory danych składników. W przypadku anemii bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, którą należy przestrzegać. Jednak aby nie zaszkodzić sobie jeszcze bardziej, warto jest zgłosić się do odpowiedniego specjalisty- w tym przypadku do dietetyka. Bardzo fajne i proste narzędzie stworzył Kcalmar, ponieważ na stronie Kcalmar.com z łatwością można znaleźć odpowiedniego dietetyka. Wystarczy, że wpiszemy nazwę miejscowości oraz zakres który nas interesuje, np. „choroby dietozależne” i system zaproponuje nam specjalistów, których szukamy. Aby wybór był jeszcze prostszy- obok nazwisk widzimy ocenę, a także opinie innych pacjentów, które możemy porównać i wybrać odpowiedniego dietetyka.