Nadesłany przez: Hades dnia 29.11.2017, 19:37:06 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 249 odsłon

Odżywianie w kulturystyce Wszystko, co warto wiedzieć o masłach orzechowych

Wszystko, co warto wiedzieć o masłach orzechowych
Masła orzechowe to przysmaki kuchni amerykańskiej i kanadyjskiej, które chętnie używane są do robienia wypieków oraz na kanapki. Od kilku lat tego rodzaju produkty można także kupować w polskich sklepach spożywczych. Ze względu na specyficzną konsystencję oraz obecność orzechów przez wielu uważane są za niezdrową bombę kaloryczną, co nie do końca jest prawdą. Poniżej przyglądamy się bliżej masłu orzechowemu i podpowiadamy, które najlepiej kupować. Ponadto masło orzechowe zawiera sporą ilość białka, które jest niezbędne przy budowaniu masy mięśniowej (w 100 gramach masła orzechowego znajduje się 25g białka).

Prozdrowotne właściwości orzechów

Choć orzechom nie można odmówić sporej liczby kalorii, to ze względu na ich prozdrowotne właściwości nie warto eliminować ich ze swojej diety całkowicie. Jakie witaminy i mikroelementy można znaleźć w popularnych orzechach, m.in. włoskich, laskowych, nerkowcach i migdałach? Przede wszystkim odpowiadającą za kondycję skóry, włosów i paznokci witaminę E (nazywaną niekiedy witaminą młodości). Orzechy nerkowca mogą też pochwalić się bardzo dużą zawartością obniżającego poziom ciśnienia tętniczego potasu. Oprócz tego orzechy mają w składzie także magnez i fosfor oraz zwalczający odpowiedzialne za szereg chorób wolne rodniki selen. Zdaniem niektórych badaczy orzechy mogą pozytywnie wpływać na nastrój oraz poprawiać koncentrację i pamięć.

Rodzaje maseł orzechowych

Jakie rodzaje maseł można dostać w polskich sklepach? Przede wszystkim podział rozpoczyna się od konsystencji. Na półkach znajdują się masła kremowe (gładka konsystencja) oraz chrupkie (z większymi kawałkami orzechów) – ich wybór zależy od preferencji. Najczęściej spotykane masła orzechowe w większości powstały z orzeszków arachidowych oraz orzechów włoskich i laskowych. W dobrych sklepach zajmujących się sprzedażą zdrowych produktów, np. http://www.primavika.pl można znaleźć dodatkowo masła wzbogacane białkiem, które szczególnie powinny zainteresować osoby intensywnie uprawiające sport oraz masła z rozgrzewającymi dodatkami, np. z chilli, z pieprzem, z piernikiem (w wersji świątecznej). Nie brakuje także maseł z bardziej egzotycznych orzechów jak choćby nerkowce i migdały. Które z nich będą najlepsze? Na pewno te zawierające ponad 90% orzechów i pozbawione rakotwórczych substancji jak olej palmowy.

Dania i przysmaki z dodatkiem masła orzechowego

Choć najpopularniejszym wariantem są masła orzechowe nakładane na kanapki, to przepyszną masę można wykorzystać w kuchni także w inny sposób. Sporym zainteresowaniem cieszą się orzechowe ciasta, np. ciasta z kremem z masła orzechowego, smakołyki typu orzechowe brownie oraz ciastka owsiane. Masło orzechowe można wykorzystać do zup, np. jako dodatek do popularnej zupy-krem z dyni, a także jako składnik marynaty do mięsa drobiowego. Świetnie sprawdza się również jako uzupełnienie owsianki.