Dania dla kulturystów: Moc warzyw

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 1:30:00 Ocena: 5.00 (2 głosów) Oceń artykuł 25952 odsłon Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym tchem wymieni węglowodany, białka, tłuszcze i mikroelementy. Wszystkie te składniki są konieczne do wzrostu i regeneracji organizmu. Pojawia się jednak problem, skąd, z czego czerpać wspomniane składniki pokarmowe.

Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym tchem wymieni węglowodany, białka, tłuszcze i mikroelementy. Wszystkie te składniki są konieczne do wzrostu i regeneracji organizmu. Pojawia się jednak problem, skąd, z czego czerpać wspomniane składniki pokarmowe. Klasyczny pokarm kulturysty to piersi z kurczaka, jednak nie samym drobiem kulturysta żyje. Czasem nawet dla odświeżenia kubków smakowych warto sięgnąć po coś innego. Niestety większość kulturystów woli zjeść 100g piersi z kurczaka niż jednego selera naciowego.
Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, podobnie jak białka jaj, czy znane wszystkim piersi z kurczaka. Jedząc zieleninkę, także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Zawarte w nich składniki przyspieszają metabolizm, poprawiają trawienie i wchłanianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Warzywa w połączeniu z innymi składnikami mogą wspomagać i ukierunkowywać dietę, w zależności od tego, co chcemy osiągnąć – nabrać masy lub spalić tłuszcz. Mogą z powodzeniem stać się katalizatorami planu dietetycznego kulturysty. Kiedy celem diety jest zrzucenie wagi – warzywa będą wprost nieocenione jako niskokaloryczny, pożywny pokarm, natomiast podczas nabierania masy mikroelementy i witaminy zawarte w surowych warzywach wspomogą procesy metaboliczne, zwiększą wydzielanie soków trawiennych oraz wpłyną na poprawę regeneracji tkanek komórkowych po treningach. Wybraliśmy kilka warzyw, które mogą być przydatne w diecie każdego pakera – jako dodatek i urozmaicenie. Spróbujecie ich i zakosztujcie mocy warzyw.

Pomidory, brokuły – z pozoru zupełnie niezwiązane, w zestawie stanowią nieocenione źródło witaminy C. Większa dawka witaminy C wzmacnia stawy i wiązadła, a także obniża poziom kortyzolu, hormonu, który odpowiada za spalanie się tkanki mięśniowej, a jest wydzielany podczas niskokalorycznej diety lub z powodu przetrenowania.

Papryka – wspomaga uwalnianie kwasów tłuszczowych i adrenaliny. Przyspiesza metabolizm, spalanie tłuszczu i syntezę białek.

Kalafior i sałata – te dwa smaczne warzywa wpływają na obniżenie poziomu estrogenu, co zmniejsza retencję wody w organizmie i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Niski poziom estrogenu podwyższa także poziom testosteronu.

Fasola – warzywo, które każdy paker powinien znać i od dawna mieć w swoim jadłospisie. Zawiera dużo błonnika i białka, Idealny wybór dla kulturysty, warto sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj fasoli w zależności od upodobaą. Wystarczy mieszać fasolę z szybko spalającymi się węglowodanami, np. z ryżem, żeby już mieć szybką i pożywną potrawę dla kulturysty. Taka potrawa jest dobra zwłaszcza przed treningiem, aby zapewnić większą ilość energii.

Marchewka – mało kalorii, za to bogactwo beta-karotenu, który wspomaga system odpornościowy. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, co oznacza słaba odporność organizmu – podatność na kontuzje, choroby, spowalnia także procesy regeneracji.

Szpinak – nie tylko bohater kreskówek Popeye czerpał swoją siłę ze szpinaku – wy też możecie. Zarówno grzyby świeże, pieczarki jak szpinak zawierają dużo chromu, który chroni tkankę mięśniową podczas diety. Szpinak zawiera także sporo beta-karotenu i witaminy E, która z kolei ma wpływ na procesy regeneracji.

Czosnek i cebula – może to wyda się dziwne, ale oba te warzywa spożywane razem z fat burnerami znacznie poprawiają zdolność organizmu do spalania kalorii i poprawiają efekt działania tego typu suplementów – dobre podczas odchudzania.