Dania dla kulturystów: Warzywa - Przyrządzamy zdrowo i apetycznie

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 1:30:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 4845 odsłon Jest sporo daą smacznych i nietrudnych w przygotowaniu, które urozmaicą posiłki i ucieszą podniebienie. Niektóre z podanych przez nas przepisów zajmą Wam pół godzinki, inne trochę dłużej. W wolnych chwilach sięgnijcie jednak do naszego artykułu i spróbujcie wykonać proponowane przez nas dania warzywne. Nie zawiedziecie się.

01. Pieczarki nadziewane

Porcja dla 2-3 osób
· 30-40 dag pieczarek
· 1 łyżka oleju
· ¼ szklanki posiekanej drobno cebuli
· 1 ząbek czosnku
· ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
· 3 wydrążone bułki
· ½ szklanki startego żółtego sera z dodatkiem odrobiny papryki do smaku
· ½ łyżeczki papryki
· bazylia, pietruszka (suszona lub świeża), oregano

Pieczarki oczyścić i osuszyć. Korzonki odciąć, kapelusze drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wrzucić pieczarki, cebulę, czosnek i orzechy włoskie. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, dopóki cebula nie będzie miękka. Do wydrążonych bułek wsypujemy na dno odrobinę sera żółtego oraz zioła i pietruszkę. Następnie nakładamy farsz z pieczarek. Całość posypujemy pozostałym serem oraz odrobiną pieprzu. Bułki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy z piekarniku przez 20-25 minut – dopóki ser się nie rozpuści, a bułki nie stan się chrupiące.

Smacznego