Dania dla kulturystów: Mięso - Jak jeść, aby nie nabrać zbędnego tłuszczu

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 1:30:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 18101 odsłon Zapewne niewielu z Was jest dobrym kucharzem, a większości pobyt w kuchni nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Wystarczy jednak garść prostych i przystępnie podanych informacji, aby wykrzesać z siebie kucharską iskrę i chociaż na chwilę przeistoczyć się w Macieja Kuronia (z drugiej strony – co za masa). Nie musimy chyba mówić jaką wartość mają węglowodany, białka, czy piersi z kurczaka.

01. Skrzydełka z kurczaka po chiąsku

· 10 skrzydełek z kurczaka
· ½ szklanki brązowego cukru (lub ¼ szklanki miodu)
· ½ szklanki sosu sojowego
· 1 łyka imbiru
· 1 łyżka musztardy
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· ½ łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotować marynatę. Do ceramicznej miseczki wsypać cukier, wlać sos sojowy, dodać imbir i musztardę. Wymieszać wszystkie składniki, na koącu dodać czosnek. Do marynaty kolejno wkładamy skrzydełka, obtaczając je dokładnie w miksturze. Wszystko zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia skrzydełka układamy w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 70 minut.

Smacznego


02. Pieczona pierś z kurczaka ze świeżą bazylią

Porcja dla 2 osób
· 3 piersi z kurczaka
· ½ szklanki jogurtu naturalnego (light)
· ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
· 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
· ½ szklanki startego żółtego sera (np. Parmezan)
· sól, pieprz do smaku

Piersi ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania. Lekko osolić. W oddzielnym naczyniu zmieszać jogurt z odrobiną pieprzu, soli i bazylią. Dodać mąkę kukurydzianą i wszystko dokładnie wymieszać. Polać piersi mieszaniną jogurtową, posypać grzankami. Całość oprószyć tartym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut – tak, aby mięso było zarumienione.

Smacznego


03. Duszona pierś kurczaka/indyka z warzywami

Zawartość;
· Energia – 474
· Węglowodany – 23 g
· Białko – 90 g
· Tłuszcz – 4 g

Składniki;
· 250 g piersi z kurczaka
· 100 g marchwi
· 500g brokułów
· 300 g pieczarek
· 300 g fasolki szparagowej
· 50 g cebuli
· Kilka gałązek natki pietruszki
· Sól, pieprz, Vegeta do smaku
· Kilka ziarenek ziela angielskiego

Pierś kurczaka/indyka obsmażamy z obydwu stron na patelni teflonowej, na złoty kolor. Następnie przekładamy do garnka i podlewamy wodą, dodając pokrojoną w drobną kostkę marchew i cebulę, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu, kiedy mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodajemy brokuły (podzielone), fasolkę szparagową i wcześniej podsmażone pieczarki (na patelni bez tłuszczu). Dalej dusimy do chwili, kiedy wszystko będzie miękkie. Na koniec posypujemy Vegetą i posiekaną natką pietruszki. Tak przyprawione mięso możemy pożywać razem z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Smacznego


04. Zapiekane gołąbki z farszem mięsnym

Zawartość;
· Energia – 1.434
· Węglowodany – 182
· Białko – 116
· Tłuszcz – 26

Składniki dla 3-4 osób;
· 1 kg białej kapusty (główka)
· 70 g ugotowanego ryżu
· 1 cebula
· 500 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka
· 200g mięsa mielonego cielęcego
· 1 jajko
· Sól, pieprz do smaku
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 2 łyżki oleju słonecznikowego
· Kilka gałązek natki pietruszki

Kapustę oczyścić, opłukać i ostrym nożem stożkowato wyciąć głąb. Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku włożyć kapustę, blanszować kilka minut na małym ogniu. Następnie oddzielić 8-10 dużych zewnętrznych liści, płasko ściąć zgrubienia. Pozostałe liście kapusty poszatkować. Cebulkę obrać, posiekać, mięso zagnieść z ryżem, jajkiem, cebulką, dodając soli i pieprzu. Przygotowaną masę podzielić na 8-10 równych porcji. Umieścić je na liściach kapusty, uformować gołąbki. Olej rozgrzać w brytfance, podsmażyć na nim gołąbki, ze wszystkich stron, dodać poszatkowaną kapustę. Całość podlać ½ litra wody, przykryć i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Zapiekać gołąbki 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Koncentrat wymieszać z mąką ziemniaczaną, przyprawić do smaku i polać gołąbki, zapiekać jeszcze ok.. 10 minut w tej samej temperaturze bez przykrycia. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać. Gołąbki wyjąć z piekarnika i posypać natką. Podawać na gorąco z ziemniakami.

Smacznego