Dania dla kulturystów: Sałatki - Bogactwo witamin i składników odżywczych

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 1:30:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 12241 odsłon Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jedząc zieleninę, także dostarczamy sobie wielu cennych makro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Zawarte w nich składniki przyspieszają metabolizm, poprawiają trawienie i wchłanianie tłuszczów, białek i węglowodanów.

01. Sałatka ryżowa ostro-słodka

· 3 szklanki ugotowanego ryżu
· ½ szklanki groszku
· ½ szklanki kukurydzy
· ½ szklanki rodzynek
· ½ szklanki czerwonej i zielonej papryki
· ½ szklanki oliwy z oliwek
· 6 plastrów bekonu lub chudego wędzonego boczku
· sól, pieprz do smaku

Bekon usmażyć na chrupko, odstawić na bok. W salaterce zmieszać ryż, groszek, kukurydzę, rodzynki, paprykę. Polać oliwą i połączyć składniki. Przybrać z wierzchu kawałkami chrupiącego bekonu. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego


02. Sałatka grecka

· 1 sałata lodowa
· 1 sałata zwykła
· ½ kg małych pomidorów
· 15 dag zielonych lub czarnych oliwek (pociętych na połówki)
· 10 dag rzodkiewek
· 10 dag sera feta (light)
· 5 dag anchois (dostępne także jako anchois helskie)

Dressing
· 4 łyżki oliwy
· 3 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżeczka oregano
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 łyżeczka soli
· 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)

Sałatę umyć i porwać (pamiętajcie, że sałaty nie kroi się nożem), pomidory kroimy na ćwiartki, mieszamy delikatnie z sałatą w dużej salaterce, dodajemy rzodkiewki i oliwki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pognieść składników.
Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki mieszamy w kubku. Polewamy przygotowaną wcześniej sałatę. Na wierzchu układamy pokrojony w kostki ser feta i ewentualnie fileciki anchois. Można podawać ją bez dodatków lub z jasnym pieczywem.

Smacznego


03. Bawarska sałatka ziemniaczana

· 40 dag chudego wędzonego boczku, pokrojonego w drobne paski
· 1 łyżka mąki
· ¼ szklanki cukru
· 1/3 szklanki octu
· 2/3 szklanki gorącej wody
· 1 kg ziemniaków, ugotowanych
· 8-10 małych młodych cebulek
· sól, pieprz do smaku

W żaroodpornym naczyniu z niewielkim dodatkiem oliwy obsmażać boczek na małym ogniu, dopóki nie stanie się chrupiący. Dodać mąkę i połączyć składniki. Następnie dodać wymieszany ocet z wodą i cukrem. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
Ziemniaki gotować w mundurkach, następnie ochłodzić i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki ułożyć na talerzu, lekko posolić. Polać sosem i przybrać posiekaną natką pietruszki. Podawać można na ciepło lub na zimno.

Smacznego