Dania dla kulturystów: Cukinia nadziewana

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 1:30:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 7724 odsłon W żaroodpornym naczyniu stopić margarynę. Na gorący tłuszcz wrzucić przekrojone wzdłuż cukinie i podsmażyć na ostrym ogniu. Chleb pokroić w drobną kostkę, zmieszać z białkiem jaja i dodać do cukini. Porwać chleb na kawałki i dodać do cukini. Całość smażyć jeszcze kilka minut.

Cukinia nadziewana

Składniki:
2 łyżki stołowe margaryny
2 średnie, wydrążone cukinie
3 plasterki chleba
1 białko z jaja
1 łyżeczka oleju
½ szklanki tartego sera żółtego
4 filety z kurczaka bez kości i skóry
¼ łyżeczki soli czosnkowej
szczypta pieprzu
szczypta papryki

W żaroodpornym naczyniu stopić margarynę. Na gorący tłuszcz wrzucić przekrojone wzdłuż cukinie i podsmażyć na ostrym ogniu. Chleb pokroić w drobną kostkę, zmieszać z białkiem jaja i dodać do cukini. Porwać chleb na kawałki i dodać do cukini. Całość smażyć jeszcze kilka minut. Piersi z kurczaka pokroić w drobne paski i usmażyć na gorącym tłuszczu. Wydrążone cukinie wypełnić nadzieniem z chleba, mięsa drobiowego, przyprawić pieprzem i papryką oraz posypać tartym serem. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę. Można podawać z pieczywem zwykłym lub chrupkim oraz zieloną sałatą.