Dania dla kulturystów: Kanapki wietnamskie

Nadesłany przez: Hades dnia 20.01.2006, 4:40:00 Ocena: 5.00 (2 głosów) Oceń artykuł 6581 odsłon Czosnek rozetrzeć z solą i odrobiną masła na jednolitą masę. Dodać ocet i cukier, wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać marchewkę, cebulę i paprykę chili, połączyć składniki i odstawić na bok. Bagietkę podzielić na 4 kanapki. Przekroić wzdłuż.

Składniki:

1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki startej na tarce marchewki
1/3 szklanki pokrojonej w talarki cebuli
1-2 łyżki drobno pokrojonej papryczki chili
1 długa bagietka
4 łyżki niskotłuszczowego majonezu
2 ugotowane piersi z kurczaka
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki białego pieprzu

Czosnek rozetrzeć z solą i odrobiną masła na jednolitą masę. Dodać ocet i cukier, wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać marchewkę, cebulę i paprykę chili, połączyć składniki i odstawić na bok. Bagietkę podzielić na 4 kanapki. Przekroić wzdłuż. Mięso z kurczaka (ostudzone) podzielić na cztery równe części i pokroić na cienkie paski (jeśli pierś jest dobrze ugotowana, będzie bez problemu się kruszyć). Cztery porcje skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Na kanapki nakładamy kolejno sałatkę z marchwi, następnie kurczaka. Wszystko można posypać siekaną natką pietruszki, a jeśli ktoś lubi kanapki na ciepło zapiec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.