Odżywianie w kulturystyce: Puste kalorie

Nadesłany przez: Hades dnia 22.01.2006, 20:25:37 Ocena: 3.00 (2 głosów) Oceń artykuł 10841 odsłon Pod pojęciem wydatków energetycznych rozumiemy ciepło uwalniające się w naszym organizmie w różnorodnych procesach życiowych, takich jak trawienie i przyswajanie pożywienia, wydalanie koącowych produktów przemiany materii, krążenie krwi, oddychanie, aktywność ruchowa.

Kaloria, to pojęcie, którym się wszyscy posługujemy, ale o którym wiemy na ogół bardzo niewiele; świadczą o tym takie bezsensowne zwroty i wyrażenia, jak "spożycie kalorii", "spalanie kalorii", "puste kalorie", "przyrost kalorii" i temu podobne. Nic w naszej diecie nie liczy się tak bardzo, jak kalorie. Bilans kalorii, to najbardziej popularny bilans robiony w naszym kraju, bilans, z którym wielu co bardziej otyłych naszych ziomków wiąże ogromne nadzieje. Niestety bilans ten, to także źródło równie licznych rozczarowaą. Dlaczego?

Kaloria, to najbardziej popularna miara energii cieplnej. Posługując się tą jednostką wyrażamy najczęściej nasze wydatki energetyczne oraz wartość energetyczną pożywienia.

Pod pojęciem wydatków energetycznych rozumiemy ciepło uwalniające się w naszym organizmie w różnorodnych procesach życiowych, takich jak trawienie i przyswajanie pożywienia, wydalanie koącowych produktów przemiany materii, krążenie krwi, oddychanie, aktywność ruchowa. Na podstawie tabel, lub odpowiednich wzorów możemy obliczyć przeciętny poziom wydatków energetycznych "statystycznego" człowieka o określonej masie i wysokości ciała, jednak wartości charakteryzujące jakąś konkretną osobę mogą odbiegać od tej wartości przeciętnej o 50 %, a nawet - więcej.

Wartość kaloryczna pożywienia oznacza z kolei ilość ciepła powstającą w naszym organizmie w procesie spalania strawionych i wchłoniętych składników tego pożywienia. W tabelach wartości odżywczej pożywienia podana jest wartość kaloryczna poszczególnych produktów spożywczych obliczona na podstawie średniej zawartości poszczególnych składników pokarmowych w tych produktach oraz przeciętnej wartości kalorycznej tych składników i ich przybliżonej strawności w organizmie człowieka. Tak obliczona wartość kaloryczna produktów spożywczych ma znaczenie jedynie orientacyjne, bowiem w odniesieniu do konkretnej diety konkretnego człowieka jest obarczona błędem rzędu 100 % i więcej.

Z wyżej przytoczonych powodów bilansowanie dobowych wydatków energetycznych człowieka i wartości kalorycznej jego diety jest tak dalece nieścisłe, że mija się z jakimkolwiek celem.

W procesie odchudzania się znacznie większą wartość diagnostyczną mają zmiany masy i składu ciała, aniżeli bilanse kalorii.