Odżywianie w kulturystyce: Tłuszcz - przyjaciel czy wróg ?

Nadesłany przez: Hades dnia 22.01.2006, 20:50:09 Ocena: 6.00 (2 głosów) Oceń artykuł 9705 odsłon Ileż to osób chcąc pozbyć się kilku nadmiernych kilogramów ogranicza spożycie tłuszczów praktycznie do minimum. Tymczasem są one najbardziej wydajnym źródłem energii, która wyzwala się podczas spalania kwasów tłuszczowych...

Ileż to osób chcąc pozbyć się kilku nadmiernych kilogramów ogranicza spożycie tłuszczów praktycznie do minimum. Tymczasem są one najbardziej wydajnym źródłem energii, która wyzwala się podczas spalania kwasów tłuszczowych. Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w procesach wzrostu i regeneracji komórek jak również co może zdziwić niektórych są źródłem witamin takich jak A, D, E oraz K.

To, że tłuszcze w pewnej ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu już wiemy ale skąd w takim razie tyle hałasu wokół ograniczania ich spożycia (zupełnie co innego postuluje w tej kwestii słynna dieta Kwaśniewskiego ale jej ocenę pozostawiam Wam drodzy czytelnicy). Otóż odpowiedz jest stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny.

Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów pochodzenia zwierzęcego a szczególnym ich źródłem są: masło, smalec, wołowina, boczek, jajka, pełnotłuste mleko czy jogurty. Głównym mankamentem produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe jest fakt, iż zwiększają one poziom cholesterolu we krwi w związku z czym ich spożywanie nie jest wskazane.

Drugi rodzaj – zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, z punktu widzenia organizmu człowieka są o wiele zdrowsze a występują one w większości tłuszczów roślinnych. Głównym źródłem kwasów nienasyconych jest olej roślinny. Dodatkowo dzieli się je jeszcze na kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Oczywiście jest szereg dróg pozwalających nam ograniczyć ilości tłuszczu w jadłospisie. Samo smażenie na patelni można np.: zastąpić pieczeniem na grillu, gotowaniem w wodzie czy też na parze. Rzecz jasna nie do wszystkich potraw ma to zastosowanie, dlatego też, jeżeli musimy już coś smażyć to róbmy to na patelni teflonowej, wlewając na dno odrobinę wody, aby sporządzana przez nas potrawa nie przypaliła się.