Diety dla kobiet: Dieta księżycowa

Nadesłany przez: Hades dnia 19.04.2007, 6:17:07 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 4092 odsłon Dieta księżycowa ma ułatwić organizmowi przyswajanie składników zgodnie z naturalnym rytmem. Dieta ta jest odpowiednia szczególnie dla tych, którzy nie mogą schudnąć pomimo stosowania zwykłych diet niskokalorycznych.

Dopuszcza ona właściwie wszystkie pokarmy, jednak podczas jej stosowania nie wolno przekraczać podanego dziennego limitu kalorii (1000 przez pierwsze 2 tygodnie i 1200 przez kolejne 2). Nie powinno się w ogóle używać soli, zabronione są również słodycze.

Dieta składa się z trzech kolejnych faz:

Faza I – przygotowanie:
Należy rozpocząć ją 4 dni przed pełnią. Każdy dzień diety zaczynamy od owoców. Można zjeść dowolną ich ilość, co najmniej do południa nie należy jeść nic innego. Potem jemy normalne posiłki.
Oto owocowy jadłospis:
I dnia - świeży ananas
II dnia - arbuz
III dnia - truskawki i śliwki suszone
IV dnia - winogrona
Jeżeli któreś z tych owoców są niedostępne, można skrócić I fazę o dzień, w którym są proponowane.

Faza II – odchudzanie:
Trzeba ją rozpocząć w dniu pełni. Trwa 2 tygodnie. Ponieważ w tym czasie organizm pozostaje pod wpływem malejącego księżyca, łatwiej pozbywa się zbędnych kilogramów. W ciągu tych 2 tygodni należy jeść 3 posiłki dziennie, nie przekraczać 1000 kcal, unikać słodyczy, tłustych serów i wędlin.

Pomiędzy posiłkami można zjeść ewentualnie do 200 g warzyw i owoców. Należy wypijać 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie.

Faza III – regeneracja:
Trwa kolejne 2 tygodnie, od nowiu do pełni. Teraz księżyca przybywa, więc i apetyt wzrasta. Dlatego można jeść nieco więcej kalorii dziennie do 1200.


Dieta księżycowa