Diety dla kobiet: Dieta bezglutenowa

Nadesłany przez: Hades dnia 19.04.2007, 6:20:33 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 5075 odsłon Białkiem wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) jest gliadyna- (składnik glutenu) zawarta w ziarnach owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

* Mleko płynne i w proszku
* Sery, twarogi, śmietana
* Sery żółte
* Wszystkie mięsa i wędliny
* Podroby-wątroba, płuca nerki
* Jaja
* Wszystkie owoce
* Wszystkie warzywa
* Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka
* Wszystkie tłuszcze
* Cukier, miód
* Przyprawy, sól, pieprz
* Kawa
* Herbata
* Kakao
* Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu


Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:

* Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż
* Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki
* Słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż
* Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu
* Kasze: manna, jęczmienna, owsiana
* Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy



Dieta bezglutenowa