Diety Kulturystyczne: Podstawowe zasady diety sportowca

Nadesłany przez: Hades dnia 18.01.2006, 3:40:00 Ocena: 4.00 (3 głosów) Oceń artykuł 15658 odsłon Nie jedz ciągle tego samego. Nawet najbardziej odżywczy produkt nie zawieta wszystkich niezbędnych składników ! Urozmaicona dieta jest podstawą prawidłowego odżywiania. Dzięki niej możemy zapewnić organizmowi podstawowe składniki odżywcze - zarówno te znane, jak i te które nie zostały jeszcze w pełni zidentyfikowane.

65-70% węglowodanów

65-70% spożywanych przez sportowca kalori powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, to znaczy zbóż nieoczyszczonych jarzyn i owoców.

Podstawowe kwasy tłuszczowe

Należy spożywac odpowiednią ilość podstawowych kwasów tłuszczowych.

20% białka

Należy spożywać wystarczającą ilość wysokiej jakości białka. Można wyliczyć ilośc potrzebnego białka mnożąc 2,2 g białka przez wagę swojego ciała ( liczba 2,2 g białka może oczywiście wzrosnąć według naszych potrzeb).

Ograniczenie cukrów rafinowanych

Staraj się, aby twoja dieta nie zawierała zbyt dużo cukru. Szczególnie kontroluj cukry ukryte. Do produktów bogatych w cukier zaliczamy między innymi, miód, melase i soki owocowe (zazwyczaj zawierają dużą ilość sacharozy)

Mało soli
Chlor i sód występują we wszystkich produktach, dlatego nie jest wskazane spożywanie dodatkowej ilości soli. Przeciwnie, należy kontrolować spożycie soli ukrytej. Mrożonki zawierają na ogół duże ilości soli.

Różnorodność

Nie jedz ciągle tego samego. Nawet najbardziej odżywczy produkt nie zawieta wszystkich niezbędnych składników ! Urozmaicona dieta jest podstawą prawidłowego odżywiania. Dzięki niej możemy zapewnić organizmowi podstawowe składniki odżywcze - zarówno te znane, jak i te które nie zostały jeszcze w pełni zidentyfikowane.

Żadnych niezdrowych produktów

Unikaj spożywania posiłków w pośpiechu, daą gotowych, mrożonek, ciastek i słodyczy (nie tankuj paliwa złej jakości jeśli jeździsz Maserati)

Błonnik

Dziennie należy spożywać pewną ilość błonnika dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.