Diety Kulturystyczne: Jak zdrowo jeść ?

Nadesłany przez: Hades dnia 18.01.2006, 3:40:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 10903 odsłon Zarówno niedobór pełnowartościowego białka w diecie jak i jego nadmiar jest dla organizmu człowieka bardzo niekorzystny. Dotyczy to w szczególności sportowców, u których trening siłowy i wytrzymałościowy powoduje zwiększenie zapotrzebowania na proteiny.

Białko

Zarówno niedobór pełnowartościowego białka w diecie jak i jego nadmiar jest dla organizmu człowieka bardzo niekorzystny. Dotyczy to w szczególności sportowców, u których trening siłowy i wytrzymałościowy powoduje zwiększenie zapotrzebowania na proteiny. Wynika to z podwyższonej ilości białka podlegającego procesom utleniania podczas wysiłku fizycznego, a także z procesów odnowy uszkodzonych mięśni.

Miarą przyswajalności i wartości odżywczej białka jest zawartość któregoś z egzogennych aminokwasów. Jeżeli w określonym produkcie spożywczym brakuje chociaż jednego z nich lub jest go za mało, to pozostałe nie mogą być w pełni wykorzystane do syntezy białek i ulegają spaleniu.

Za najkorzystniejsze źródło białka uważane są jaja kurze, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy i to we właściwych proporcjach. Następne w kolejności jest mleko, a potem mięso – z produktów mięsnych zdecydowanie najbardziej polecany jest drób oraz ryby.

Dieta sportowców

Podczas intensywnych ćwiczeą siłowych znacznie wzrasta zapotrzebowanie na białko, z którego organizm buduje masę mięśniową i siłę. Najwięcej protein znajduje się w białym i żółtym serze, mięsie wołowym i szparagach. Wspomaganie organizmu różnego typu preparatami zawierającymi białko odciąża układ trawienia i pozwala na precyzyjniejsze jego dawkowanie. Białko w proszku nie powinno jednak stanowić jedynego źródła tego tak ważnego składnika. Główną zasadą prawidłowego odżywiania osób prowadzących aktywny tryb życia powinno być urozmaicenie pożywienia. Należy wybierać różne produkty w ilościach odpowiednich do płci, wieku i intensywności ćwiczeą. Na stole każdego, kto poza rozwojem masy mięśniowej myśli także o swoim zdrowiu i kondycji powinny gościć produkty ze wszystkich grup: zbożowe, mleczne, mięso i jego przetwory, tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce.

„Żelazna” wątroba

Wątroba wieprzowa jest najlepszym źródłem żelaza. W 100 g zawiera go ponad 20 mg, podczas gdy np. w 100 g mięsa wołowego, uznawanego również za bogate źródło tego pierwiastka, znajduje się go ok. 3 mg. Żelazo zawarte a wątrobie jest przyswajalne w minimum 15%. Wystarczy więc 30 g wątroby wieprzowej bądź 60 g baraniej czy cielęcej, aby pokryć całość dziennego zapotrzebowania na ten składnik u dorosłego mężczyzny, a połowę u kobiety. W przypadku wątroby wołowej i drobiowej potrzeba około 80 g. Od czasu do czasu można skorzystać z tego bogatego źródła żelaza, ale nie więcej jak kilka razy w miesiącu. Niejednokrotnie bowiem większe ilości wątroby są nie wskazane z uwagi na dużą zawartość zanieczyszczeą. Wątroba pełni rolę filtra wyłapującego z krwi wszelkie zanieczyszczenia dostarczone z pożywieniem.