Ciekawostki kulturystyczne: Posiłek przed treningiem

Nadesłany przez: Hades dnia 26.09.2008, 17:59:14 Ocena: 10.00 (1 głos) Oceń artykuł 13966 odsłon Jak wiadomo, to co spożywamy na co dzień przekłada się na również na nasze zdrowie, samopoczucie oraz siłę. Co wiec wybrać spośród mnóstwa artykułów spożywczych dostępnych na rynku spożywczym, aby dostarczyć organizmowi podstawowych wartości odżywczych i witamin? I jak połączyć to z treningiem siłowym nie obciążając organizmu?

Większość osób, rozpoczynających przygodę z siłownią skupia się prawie wyłącznie na przyswojeniu wiedzy z zakresu treningu, gdyż jest to ta widoczna strona tego sportu nie pamiętając o tym, że to głównie dzięki diecie i racjonalnemu odżywianiu można dojść do wymarzonej sylwetki. Dobra dieta to prawie 70% sukcesu a reszta to dobry trening. Najważniejsze w diecie są 3 składniki: białko, węglowodany i tłuszcze. Każde z tych składników jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a dobre ich zestawienie w diecie przyniesie zadowalające efekty. Białko jest materiałem budulcowym wykorzystywanym do budowy własnych tkanek organizmu, węglowodany są przede wszystkim źródłem energii a Tłuszcze pełnią w organizmie rolę wysokoenergetycznego paliwa. Ich wartość kaloryczna jest dwukrotnie wyższa od wartości kalorycznej węglowodanów i białek.

Należy zacząć od tego, że nie ma prawidłowej diety dla każdego - każdy powinien dopasować ją indywidualnie. Metodą prób należy sprawdzać jakie pożywienie przed treningiem daje największe efekty podczas późniejszych ćwiczeń. Nie należy na siłę jeść tego co dyktują inne nie sprawdzone przez nas diety.

Posiłek przedtreningowy należy spożyć ok godzinę przed treningiem i powinien on się składać z węglowodanów oraz małej ilości białek, które pomogą w utrzymaniu stężenia glukozy na stałym poziomie. Mogą to być ryż, kasza, makaron, jogurt, suszone owoce.

Przykładowe posiłki:
100g ryżu białego, 250g pokrojonych owoców (np. winogron), polane jogurtem 2% tłuszczu (150g)
100g makaronu, 250g pokrojonych owoców (np. truskawki), 15 - 20g rodzynek, polane jogurtem 2% tłuszczu (150g)