Diety Kulturystyczne: Dieta optymalna

Nadesłany przez: Hades dnia 18.01.2006, 4:10:00 Ocena: 6.00 (10 głosów) Oceń artykuł 13784 odsłon Na czym polega dieta? Krótko mówiąc polega na zachowaniu odpowiednich proporcji spożywanego pokarmu tzn na 1g białka powinno przypadać min. 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej...

Produkty Zalecane Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

Wszystkie rodzaje serów
Jaja - powyżej 4 na dobę
Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły
Każdy rodzaj miesa, najlepiej tłuste, wieprzowe
Wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony
Ryby, konserwy rybne
Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka
Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę
Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę
Jeden ziemniak(frytki na smalcu, łoju)
Nalezy pić więcej płynów - bez cukru
Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody.

Produkty "Niejadalne" Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

Cukier, słodycze
Miód
Owoce i przetwory owocowe : dżemy, kompoty
Ryż i kasze
Chleb i pieczywo
Ciasta, kluski, potrawy mączne
Ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Groch i fasola
Słodzone płyny
Inne produkty pochodzenia roślinnego
Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.