Dania dla kulturystów: Cielęcina z ryżem, szparagami i porami

Nadesłany przez: Hades dnia 18.06.2009, 19:58:00 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 5213 odsłon Zaczynamy od pokrojenia cielęciny wzdłużnie w paski o szerokości 1-1,5 centymetra, obtaczamy w mące. Pory kroimy na kawałki po 2 centymetry. W średniej wielkości garnku gotujemy ryż. Należy tak go przyrządzić by był na sypko. Po przyrządzeniu dostawiamy garnek do ostygnięcia. Do uprzednio przygotowanej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy.

Składniki:

* 25 dkg chudej cielęciny;
* ½ szklanki pokrojonego pora;
* ½ szklanki szparagów;
* szczypta soli;
* szczypta czarnego pieprzu;
* sok z połowy cytryny;
* łyżka oliwy z oliwek;
* 1,5 szklanki rosołu z kurczaka;
* 1/8 szklanki czerwonego wina;
* ½ szklanki ryżu brązowego;


Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia cielęciny wzdłużnie w paski o szerokości 1-1,5 centymetra, obtaczamy w mące. Pory kroimy na kawałki po 2 centymetry. W średniej wielkości garnku gotujemy ryż. Należy tak go przyrządzić by był na sypko. Po przyrządzeniu dostawiamy garnek do ostygnięcia. Do uprzednio przygotowanej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Bierzemy kolejne kawałki mięsa, strząsamy nadmiar mąki, po czym kładziemy na patelnię i obsmażamy na brązowy kolor. Po obsmażeniu wyjmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnie wkładamy szparagi i pory, obsmażamy przez około 2-3 minuty, po czym zalewamy porcją wina. Całość gotujemy przez kolejne 2 minuty, po czym wlewamy rosół oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Zawartość patelni doprowadzamy do gotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 8-10 minut. Patelni nie przykrywamy ! Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie do patelni wkładamy spowrotem obsmażoną cielęcinę i całość gotujemy przez 3-4 minuty. W tym czasie na płaski talerz wykładamy porcje ryżu, a na nią ugotowaną cielęcinę oraz warzywa. Resztę sosu z patelni możemy zużyć na zwilżenie ryżu.



Wartości odżywcze:

* kalorie – 1012 kcal
* białko – 88 g
* węglowodany – 72 g
* tłuszcze – 32 g

Źródło: „Muscle” nr 95