Anatomia Mięśni: Włókna mięśniowe

Nadesłany przez: Hades dnia 17.01.2006, 19:30:00 Ocena: 3.00 (8 głosów) Oceń artykuł 24873 odsłon Włókna mięśniowe pobrane od wybitnych kulturystów są do 27% większe niż u zwykłych ludzi. Jeśli na potrzeby rozumowania założymy, że w badanych mięśniach połowa włókien była biała, a połowa czerwona, to na te ostatnie w najlepszym wypadku przypadło 13,5%. Poszczególne typy włókien mięśniowych, jak wskazuje ich nazwa, kurczą się z różną prędkością. Włókna czerwone typu 2 B kurczą się z grubsza dziesięć razy szybciej niż białe. Włókna czerwone typu 2 A mieszczą się gdzieś pośrodku.

Włókna mięśniowe pobrane od wybitnych kulturystów są do 27% większe niż u zwykłych ludzi. Jeśli na potrzeby rozumowania założymy, że w badanych mięśniach połowa włókien była biała, a połowa czerwona, to na te ostatnie w najlepszym wypadku przypadło 13,5%. Poszczególne typy włókien mięśniowych, jak wskazuje ich nazwa, kurczą się z różną prędkością. Włókna czerwone typu 2 B kurczą się z grubsza dziesięć razy szybciej niż białe. Włókna czerwone typu 2 A mieszczą się gdzieś pośrodku. Ogólnie rzecz biorąc włókna czerwone kurczą się szybciej i z większą siłą. Kiedy atakujesz rekord w wyciskaniu na ławce, to właśnie je wzywasz do boju. Jednocześnie włókna czerwone bardzo szybko się męczą. Włókna białe kurczą się wprawdzie wolniej, ale wytrzymują dłużej, zanim padną. Praktycznie wszystkie grupy mięśni stanowią jakąś mieszankę włókien szybko i wolnokurczliwych. (Wyjątkiem jest oko, które porusza się wyłącznie za pomocą włókien czerwonych).