Dania dla kulturystów: Makaron z sosem z tuńczyka

Nadesłany przez: Hades dnia 7.10.2011, 3:09:25 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 6215 odsłon 1. Marchew i cebulkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu, podsmażyć marchew i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wlać 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. 2. Tuńczyka osączyć na sitku, podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.

3. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju ( ugotowany makaron nie może być zbyt miękki) a następnie odcedzić.

4. Makaron włożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i przed podaniem posypywać natką pietruszki.

Składniki dla 4 osób:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
40 dag makaronu typu rurki, spaghetti lub ryżu
3 średnie marchewki
2 średnie cebule (opcjonalnie dla smaku)
2 szklanki rosołu instant
3 łyżki masła lub margaryny (4dag)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczka natki pietruszki
1 łyżka marynowanych kaparów (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
przyprawy

RADA: Żelazna zasada mówi że makaron gotować najpierw tylko do podanej na opakowaniu minimalnej granicy czasu. Trzeba próbować. Jeśli makaron czuć jeszcze mąka - gotować dalej i po 1 min zrobić próbę i tak dalej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Kalorie 2680/4=670 kcal na 1 osobę.

Makaron z sosem z tuńczyka

Smacznego!