Dania dla kulturystów: Krwiste steki Hardcorowego Koksa!

Nadesłany przez: Hades dnia 8.11.2011, 22:35:47 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 19486 odsłon Steki to ulubione danie litewskiego kulturysty Roberta Burneiki na stałe mieszkającego w Las Vegas, znanego także jako Hardcorowy Koksu. Burneika zachęca w Internecie do trenowania kulturystyki i radzi innym, jak się żywić, aby nasz trening nie poszedł na marne. W tym artykule przeczytasz kilka sprawdzonych przepisów na różne wersje steków. Życzę smacznego.

T-BONE STEK

Składniki:
sól morska
1 stek T-bone
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso. Zmniejszyć płomień na średni. Smażyć z każdej strony na brązowy kolor po około 4 minuty z każdej strony. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut (stek będzie usmażony medium-rare). Przełożyć stek na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut, aby „odpoczął”.



NEW YORK STEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Składniki:
Masło czosnkowe:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól morska
1 New York stek
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i rozmarynem. Ułożyć na folii spożywczej i przy jej pomocy uformować wałek. Zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki, aby stwardniało. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Rozgrzać patelnię gilową (lub grilla), smażyć z obu stron często obracając (około 8 minut, by był medium). Odstawić na 10 minut, by „odpoczął”. Stek ułożyć na talerzu, z wałka masła ukroić plaster i ułożyć na mięsie. Pozwolić, aby się rozpuściło.

Robert Burneika zachęca do jedzenia steków:



Przeczytaj również: Zjedz stek, a od razu poczujesz się silniejszy

KRWISTE STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W TŁUCZONYM ZIELONYM PIEPRZU

Składniki:
sól morska
oliwa z oliwek
zielony pieprz w ziarnach
2 steki z polędwicy wołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Pieprz wysypać na ściereczkę kuchenną, przykryć. Tłuczkiem do mięsa lub dużym nożem rozgnieść. Ręcznikiem papierowym osuszyć steki, przyprawić odrobiną soli, polać oliwą i panierować w pieprzu. Rozgrzać patelnię. Wlać odrobinę oliwy, ułożyć mięso. Usmażyć z każdej strony po minucie. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Przełożyć steki na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut.

PIECZONE ZIEMNIAKI DO STEKÓW

Składniki:
1 cytryna
oliwa z oliwek
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu
1,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
7-8 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować. Pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Dodać ząbki czosnku i zioła. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Rękami dokładnie wymieszać zawartość blachy, aby każdy z ziemniaków był dokładnie pokryty oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podczas pieczenia można kilka razy przemieszać ziemniaczki. Po wyjęciu z piekarnika, ziemniaki można skropić świeżym sokiem z cytryny i dodatkowo posolić.