Dania dla kulturystów: Ryż po kreolsku

Nadesłany przez: Hades dnia 8.12.2011, 5:02:36 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 4480 odsłon Kolejną potrawą jaką prezentujemy Wam jest ryż po kreolsku. Danie zawiera sporą ilość węglowodanów, białka oraz witamin. Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C

Składniki dla 4 osób:

20 dag ryżu długo ziarnistego
400 ml bulionu warzywnego
40 dag twardych moreli
1 pęczek młodej cebulki
5 dag zielonych oliwek
5 dag czarnych oliwek
1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy
cynamon
7 dag orzechów laskowych

1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.

2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.

3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.

4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C

RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.

Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A



Smacznego!