Dania dla kulturystów: Placki kulturysty Pawła Brzózki

Nadesłany przez: Hades dnia 8.12.2011, 5:14:44 Ocena: 5.00 (2 głosów) Oceń artykuł 15863 odsłon Wiadomo że większość kulturystów zjada rano owsiankę co na dłuższą metę może stać się dość monotonne. Postanowiłem wnieść trochę urozmaicenia w tę monotonność dnia codziennego i wymyśliłem placki które są tak dobre że trudno jest się im oprzeć i z przyjemnością czeka się na ranek aby móc skosztować tego rarytasu.

Podstawowe składniki to:

- 10 białek z jaj

- 2-4 żółtka

- 100 g płatków owsianych

- 20 g mąki żytniej pszennej

Wszystko miksujemy przez chwilę, smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na „Pamie” tak jak grubsze naleśniki. Żeby placki były pulchniejsze można dodać proszku do pieczenia. Po usmażeniu podajemy z przecierem jabłkowym lub dżemem bezcukrowym. W okresie ostrej diety przedstartowej płatki owsiane można zamienić na ryżowe a mąkę żytnią na ryżową. Nie dodajemy wtedy żółtek. Dla urozmaicenia smaku można dodawać owoce, orzechy, rodzynki, cynamon, płatki kukurydziane.

Paweł Brzózka: