Dania dla kulturystów: Pasta z tuńczyka i jajek

Nadesłany przez: Hades dnia 14.02.2012, 0:18:18 Ocena: 5.00 (1 głos) Oceń artykuł 8107 odsłon Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej albo zmielić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka i tuńczyka wymieszać, dodać majonez, jogurt, szczypiorek, cebulkę posiekaną w kostkę, doprawić pastę solą i pieprzem.

Składniki:

- jajka 3-5
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- majonez light
- odrobina jogurtu naturalnego
- troszkę czerwonej cebuli
- szczypiorek
- sól, pieprz, ewentualnie curry, papryka czerwona

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej albo zmielić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka i tuńczyka wymieszać, dodać majonez, jogurt, szczypiorek, cebulkę posiekaną w kostkę, doprawić pastę solą i pieprzem.

Gotowe.

Jest też opcja z twarogiem (200g), dodajemy go do tuńczyka i jaj, doprawiamy szczypiorkiem i przyprawami. Jest wiele sposobów urozmaicania pasty ser żółty, pietruszka jak kto lubi.

Kalorie dla pasty z tuńczyka (130g) i 3 jaj

433kcal
Białko 54 g
Tłuszcze 23g
Węglowodany 5g

Wersja z twarogiem półtłustym 200g

659kcal
Białko 85 g
Tłuszcze 31 g
Węglowodany 12 g