Diety Kulturystyczne: Korzyści diety bogatszej w tłuszcz

Nadesłany przez: Hades dnia 22.03.2012, 6:35:28 Ocena: 0.00 (0 głosów) Oceń artykuł 10946 odsłon Poza wszystkimi innymi rzeczami, czy chcesz zwiększać masę mięśni, a ograniczać ilość tkanki tłuszczowej? Być może zdziwisz się, ale dieta nisko tłuszczowa tego ci nie zapewni; potrzebujesz właściwie pożywienia bogatszego w tłuszcz. Przypatrzmy się, jak można skuteczniej tracić tkankę tłuszczową będąc na diecie bogatszej w tłuszcz niż na diecie niskotłuszczowej, o wysokiej zawartości węglowodanów.




W badaniu, które objęło osoby o idealnej wadze ciała, naukowcy odkryli, że diecie o większym udziale tłuszczu towarzyszył silny efekt lipolityczny (spalania tłuszczu). W odrębnym badaniu koncentrującym się na otyłych przypadkach, naukowcy stwierdzili, że kiedy badani zostali poddani dietom wysokowęglowodanowej /stosunkowo niskotłuszczowej oraz niskowęglowodanowej/ stosunkowo wysokotłuszczowej, badani będący na diecie niskowęglowodanowęj - stracili znacznie więcej tkanki tłuszczowej.

Ćwiczenia, oczywiście, są jednym z najważniejszych składników utraty tłuszczu. Jeżeli posiadasz rowerek treningowy ćwiczenia na nim znacznie to przyspieszą. Ćwiczenia zwiększają wykorzystanie wolnych kwasów tłuszczowych w mięśniach i ograniczają gromadzenie się tłuszczu, wzmacniając efekt lipolityczny będący skutkiem diety niskowęglowodanowęj o większym udziale tłuszczu.

Ponadto wykazano, że ograniczenie węglowodanów dostępnych w trakcie takiej diety odgrywało główną rolę w zwiększaniu mobilizacji trójglicerydów w trakcie ćwiczeń, zwiększając skuteczność procesu spalania tłuszczów.

Utrata tkanki tłuszczowej jest bardzo ważna dla kulturystów, jak i dla każdej osoby zainteresowanej fitnessem, aby to uzyskać można zaoptarzyć się w rowery stacjonarne. Ale zwiększanie masy mięśniowej oraz poszukiwanie sposobów zmniejszania rozpadu mięśni, również znajdują się na wysokim miejscu na liście priorytetów. Ostatnio prowadzone badania wskazują, że diety o wyższej zawartości tłuszczu nie tylko ograniczają ilość tkanki tłuszczowej, ale również zmniejszają rozpad mięśni; dieta bogatsza w tłuszcz może być również określona mianem diety antykatabolicznej. Poza umożliwianiem systemowi hormonalnemu organizmu lepszego spalania tkanki tłuszczowej, dieta o większym udziale tłuszczu zmniejsza ilość mięśni, które mogą być stracone w czasie treningu lub nawet w czasie codziennych zajęć, poprzez ochronę białka mięśniowego.

Badania ponadto wskazują, że ciała ketonowe spalane w celu pozyskania energii w diecie o większym udziale tłuszczu/mniejszym udziale węglowodanów właściwie zmniejszały katabolizm białka, a ostatnio prowadzone badania na szczurach, podczas których łączono podawanie insuliny i testosteronu z dietą wysokotłuszczową/wysokobiałkową, prowadziły do zmniejszenia utraty białka mięśni spowodowanego katabolicznym hormonem kortikosteronem. Inne badanie na szczurach wykazało zwiększanie ilości białka przy jednoczesnym zmniejszaniu tkanki tłuszczowej u jednostek będących na diecie wysokotłuszczowej. Następstwa podobnie zmniejszonego katabolizmu u ludzi będących na diecie o wyższym udziale tłuszczu i niewielkim udziale węglowodanów są oczywiste.

A co ze skutecznością diety o większym udziale tłuszczu/niewielkim węglowodanów na intensywność ćwiczeń i wytrzymałość? W jednym z ostatnio przeprowadzonych badań na sześciu biegaczach, naukowcy stwierdzili, że wytrzymałość była znacznie wyższa u osób na diecie o dużej zawartości tłuszczu w porównaniu z osobami będącymi na normalnej lub wysokowęglowodanowej diecie. Inne badanie objęto zawodowych rowerzystów, którzy wykazywali się zwiększoną wytrzymałością podczas ćwiczeń o umiarkowanej intensywności, poprzedzonych dietą bogatą w tłuszcz i białko, a ubogą w węglowodany.

Wyniki tych badań jasno wskazują, że jeśli biegasz, podnosisz ciężary lub zajmujesz się innymi rodzajami aktywności fizycznej, nie powinieneś znacznie ograniczać spożycia tłuszczów.