Fabryka Siły
Treningi Diety Suplementy
Odchudzanie Nastolatek Lifestyle
Motywacja Forum Rekomendacje


Wybierz odpowiednią kategorię:

Odżywianie w kulturystyce

Spalanie tłuszczu

W ostatnich latach wiele dodatków dietetycznych i metod żywienia reklamowano, jako cudowne środki nasilające przemianę tłuszczową, zmniejszające masę ciała i poprawiające wyniki sportowe. Choć niektóre z nich mogą zwiększać wydolność fizyczną, a zwłaszcza metabolizm związków tłuszczowych, sławę swoją zawdzięczają raczej pojedynczym doniesieniom i pomysłowym chwytom marketingowym, niż głosom naukowców.
Zobacz cały artykuł | 27241 bajtów więcej | Komentarze

Co jeść, by być wielkim?

Być może jesteś jedną z tych bardzo szczupłych osób, które mają mniej niż 10% tkanki tłuszczowej i płaczą, że nie mogą przybrać na wadze. A może raczej przypominasz kogoś, kto dźwiga na sobie ponad 15% tłuszczu i sfrustrowany narzeka, że zawsze tyje, gdy tylko stara się powiększyć mięśnie. W obu przypadkach rozwiązaniem jest stworzenie właściwego programu odżywiania, który umożliwi przyrost mięśni bez jednoczesnego gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Zobacz cały artykuł | 7804 bajtów więcej | Komentarze

Czy jedzenie jajek szkodzi?

Żółtka jaj są bardzo bogatym źródłem cholesterolu w naszej diecie. Czyli z wychodzi na to że jeżeli chcemy uniknąć chorób związanych z dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. Nie koniecznie
Zobacz cały artykuł | 2598 bajtów więcej | Komentarze

25 zasad żywienia

Odżywiaj się tak, aby twój organizm otrzymywał nieco więcej niż jest to mu potrzebne do zachowania masy mięśniowej na stałym poziomie. Jeśli robisz zbyt duże przerwy między posiłkami, to istnieje ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, co spowoduje, że się „skurczysz" a nie urośniesz.
Zobacz cały artykuł | 11430 bajtów więcej | Komentarze

Wymaganie potreningowe - Białko

Po treningu należy zadbać szczególnie o białka pochodzenia zwie­rzęcego, gdyż to właśnie one posiadają najlepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Trzeba tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, oprócz pełnowartościowego białka, charakteryzują się także dużą zawarto­ścią tłuszczu...
Zobacz cały artykuł | 2135 bajtów więcej | Komentarze

Omega-3 kontra omega-6

Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Olej słonecznikowy zastąp rzepakowym. Idź do nadmorskiej smażalni, gdzie zjesz świeżą rybę. Albo skieruj kroki do apteki. Po tran. Dbaj o to, by dostarczać organizmowi więcej omega-3 niż omega-6.
Zobacz cały artykuł | 8706 bajtów więcej | Komentarze

Białko sojowe

Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej).
Zobacz cały artykuł | 4539 bajtów więcej | Komentarze

Zwalcz tłuszcz... tłuszczem

Wybierasz posiłki bogate w białko i tłuszcz (tłuste mięso, ryby, sery, śmietana, masło), a unikasz produktów niskotłuszczowych i węglowodanów (owoców, warzyw, pieczywa, kasz, makaronów, słodyczy).
Zobacz cały artykuł | 3969 bajtów więcej | Komentarze

Białka mięsne czy roślinne?

Oba dają siłę, ale mięsne są lepsze na masę.Zapotrzebowanie na białko można w całości pokryć białkiem pochodzenia roślinnego - mówią propagatorzy odżywiania się tym, co jedzą kurczaki. Nie, mówią drudzy, trzeba jeść mięso; białka mięsne są lepsze niż roślinne. Nigdy nie waham się przed zabraniem głosu w tej sporej kwestii i zdecydowanie opowiadam się po stronie mięsa.
Zobacz cały artykuł | 3052 bajtów więcej | Komentarze

Zapotrzebowanie w płyny

Trening zależy nie tylko od odżywiania, ale również od stanu nawodnienia. The American College of Sports Medicine daje następujące wskazówki, by zapewnić optymalne nawodnienie podczas treningu...
Zobacz cały artykuł | 2050 bajtów więcej | Komentarze
« 1 2 3 (4) 5 6 7 8 »