Noni (Morinda citrifolia)

Egzotyczna roślina, bardzo pospolita na wyspach Polinezji Francuskiej i Hawajach, kryje w sobie wiele ciekawych substancji, które mają wspaniałe działanie na organizm człowieka. Kwitnie na biało i ma mięsiste, jadalne owoce, przypominające małe ananasy o bardzo nieprzyjemnym smaku i zapachu.

Egzotyczna roślina, bardzo pospolita na wyspach Polinezji Francuskiej i Hawajach, kryje w sobie wiele ciekawych substancji, które mają wspaniałe działanie na organizm człowieka. Kwitnie na biało i ma mięsiste, jadalne owoce, przypominające małe ananasy o bardzo nieprzyjemnym smaku i zapachu.

Owoce, które rodzi przez cały rok, zawierają sok stosowany od wieków na wiele dolegliwości. Miejscowi szamani stosowali Noni na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie, choroby nerek i wszelkiego rodzaju obrażenia ciała. Jadano ją w czasach głodu oraz dla poprawy kondycji i wydolności fizycznej. Współczesne badania wykazały, że sok Noni zawiera kseroninę w niewielkich ilościach, znaczne ilości prowitaminy A, witaminy K, selenu oraz prekursora kseroniny, czyli pro-kseroniny – dość ciekawej i osobliwej cząstki, której działanie jest już zbadane i udokumentowane.

Najważniejszą jej funkcją jest regulacja pewnych cech specyficznych protein, odpowiedzialnych za wzrost komórek organizmu człowieka. Powoduje to wzrost siły i wytrzymałości mięśni (uruchamia cykl Krebsa), działając silnie anabolicznie oraz pośrednio, poprzez aktywację całego systemu immunologicznego, włączając makrofagi i limfocyty. Raz uaktywniona kseronina pomaga zregenerować zniszczone i martwe komórki z ognisk zapalnych, co utrzymuje organizm w dobrej kondycji i zdrowiu. Preparat z Noni trzeba koniecznie przyjmować na pusty żołądek ponieważ soki żołądkowe rozkładają enzym, który uwalnia kseroninę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest