Pasta z tuńczyka i jajek

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej albo zmielić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka i tuńczyka wymieszać, dodać majonez, jogurt, szczypiorek, cebulkę posiekaną w kostkę, doprawić pastę solą i pieprzem.
Składniki:
– jajka 3-5
– puszka tuńczyka w sosie własnym
– majonez light
– odrobina jogurtu naturalnego
– troszkę czerwonej cebuli
– szczypiorek
– sól, pieprz, ewentualnie curry, papryka czerwona
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej albo zmielić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka i tuńczyka wymieszać, dodać majonez, jogurt, szczypiorek, cebulkę posiekaną w kostkę, doprawić pastę solą i pieprzem.
Gotowe.
Jest też opcja z twarogiem (200g), dodajemy go do tuńczyka i jaj, doprawiamy szczypiorkiem i przyprawami. Jest wiele sposobów urozmaicania pasty ser żółty, pietruszka jak kto lubi.
Kalorie dla pasty z tuńczyka (130g) i 3 jaj
433kcal
Białko 54 g
Tłuszcze 23g
Węglowodany 5g
Wersja z twarogiem półtłustym 200g
659kcal
Białko 85 g
Tłuszcze 31 g
Węglowodany 12 g
