Roboty kuchenne, które pokroją za Ciebie

Żyjemy w czasach, w których każda minuta ma znaczenie. Przygotowując posiłki, staramy się minimalizować niezbędne czynności. Długie krojenie i siekanie warzyw zabiera jakże cenny czas. Dlatego warto sięgnąć po urządzenia kuchenne, które zautomatyzują nasze prace.

Blender ręczny
To proste urządzenie w szybkim czasie posieka na drobno warzywa i owoce, a także zioła. Wystarczy, jeśli włożymy go do pojemnika z warzywami na kilka minut. Stopień posiekania zależy od długości pracy blendera. Przy pomocy blendera ręcznego najczęściej sieka się nieduże ilości produktów – takie, które mieszczą się w miseczce. Jeśli mamy większe potrzeby lepiej sięgnąć po inne sprzęty.

Blender kielichowy
Najczęściej używamy go do miksowania owoców i warzyw na koktajle oraz przyrządzania zup-kremów. Dobrze sprawdzi się także przy siekaniu orzechów i kostek lodu (o ile ma odpowiednie noże i szklany pojemnik).

Robot kuchenny z wymiennymi tarczami
To właśnie on jest naszym kluczem do sukcesu. Wymienne tarcze mają różnorakie funkcje – mogą imitować tarki o dużych lub małych oczkach, a także pozwalać na posiekanie warzyw na plasterki lub frytki. Tego rodzaju urządzenia są niezastąpione przy urządzaniu przyjęć, w krótkim czasie zrobią to, co nam, krojąc ręcznie, zajęłoby znacznie więcej cennych minut. Korzystanie z tego rodzaju robota nie tylko oszczędza czas, ale i nasze dłonie. Tu nie ma ryzyka skaleczenia się o tarkę. Odpada także niebezpieczeństwo zafarbowania dłoni sokiem z warzyw.

Robot kuchenny ręczny
Tego rodzaju urządzenie to młodszy brat wielofunkcyjnych robotów kuchennych. Tu nie ma przełącznika prądu – robot pracuje dzięki pracy naszych rąk. Czy w takim razie warto go używać? Tak, bo sieka znacznie szybciej niż nasze dłonie, jednocześnie na tyle wolno, że możemy bardzo precyzyjnie posiekać warzywa na pożądaną przez nas wielkość.

Szatkownica
Szatkownicę z kolei można potraktować jak młodszą siostrę robota kuchennego. O ile robot poza siekaniem warzyw ma jeszcze kilka innych funkcji, o tyle szatkownica jedynie szatkuje warzywa i owoce. Za jej pomocą nie utrzemy ciasta i nie ubijemy piany z białek. Szatkowanie to czynność, która kojarzy się głównie z kiszeniem kapusty, ale w praktyce poszatkować można wszystkie twarde owoce i warzywa.

Siekacz
W tym wypadku nie chodzi o rodzaj zęba, ale o urządzenie, które posieka na miazgę przeróżne produkty kuchenne. Już nie tylko owoce i warzywa, siekacz poradzi sobie także z serem i czekoladą.

Udostępnij znajomym:

Zobacz również

Skomentuj