Ryż po kreolsku

Kolejną potrawą jaką prezentujemy Wam jest ryż po kreolsku. Danie zawiera sporą ilość węglowodanów, białka oraz witamin. Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C

Składniki dla 4 osób:

20 dag ryżu długo ziarnistego
400 ml bulionu warzywnego
40 dag twardych moreli
1 pęczek młodej cebulki
5 dag zielonych oliwek
5 dag czarnych oliwek
1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy
cynamon
7 dag orzechów laskowych

1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.

2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.

3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.

4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C

RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.

Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A

Smacznego!

Podziel się z innymi:

Zobacz również

Skomentuj