Ryż z warzywami i sosem curry

1. W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 minut. 2. W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut. 3. Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony.
4. Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać
Składniki dla 4 osób:
25 dag ryżu
1 pęczek włoszczyzny
20 dag marchwii
3 dag margaryny
650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny
3 dag tłuszczu do smażenia
15 dag szynki
2 łyżki curry
20 dag sera topionego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy
RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.
Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę
Smacznego!
