Sałatki wysokobiałkowe – 4 super przepisy pełne białka!

Wypróbuj jeden z naszych przepisów na sałatki wysokobiałkowe, które są orzeźwiające i bogate w białko.

Sałatka z mozzarellą i makaronem

Pomidory, mozzarella i bazylia razem stanowią doskonałe połączenie smaków.

Składniki:

  • 170 g makaronu pełnoziarnistego
  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 230 g mozzarelli
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • pesto z bazylii
  • świeża bazylia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Makaron pełnoziarnisty ugotować i spłukać zimną wodą. W misce wymieszaj ugotowany makaron, posiekane pomidory koktajlowe, mozzarellę, 3 łyżeczki octu balsamicznego i posiekaną świeżą bazylię. Doprawić pesto bazyliowym, solą i pieprzem. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję:

  • 300 kcal
  • Białko: 19 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Tłuszcze: 12 g
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą

Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem i serem feta

Jeśli lubisz dania kuchni śródziemnomorskiej, zdecydowanie warto spróbować.

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 200 g pomidorów cherry
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mniejszy ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 85 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
  • 2 puszki tuńczyka (można wybrać w oleju lub bez)
  • 2-3 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opiekany chleb razowy

Wykonanie:

Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki, dodaj pokrojone oliwki, ser feta i tuńczyka. Dopraw świeżym oregano, octem balsamicznym, solą i pieprzem i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia, można podawać z prażonym chlebem pełnoziarnistym. 

Wartości odżywcze na porcję (bez chleba):

  • 287 kcal
  • Białko: 26 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Tłuszcze: 15 g
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem i serem feta

Sałatka z krewetkami i awokado

Krewetki zawierają wiele witamin i minerałów i są źródłem pełnowartościowego białka.

Składniki:

  • 450 g krewetek
  • 450 g pomidorów cherry
  • 2 duże papryki
  • 2 większe awokado
  • 1 ogórek
  • kilka liści kolendry

Dresing:

  • 190 g greckiego jogurtu
  • 2 łyżeczki octu (można użyć np. balsamicznego lub jabłkowego)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotuj krewetki lub usmaż na patelni. Umyj i pokrój warzywa i kolendrę, dodaj pokrojone awokado. Z greckiego jogurtu, octu i suszonego czosnku przygotowujemy sos, który w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj warzywa i awokado z dressingiem. Pozwól ostygnąć przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję:

  • 188 kcal
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g
Sałatka z krewetkami i awokado

Sałatka z jajkami i burakami

Burak zawiera szeroką gamę witamin i minerałów i jest bogaty w pektyny, co ma pozytywny wpływ na funkcje mikroflory jelitowej.

Składniki:

  • 4 większe buraki
  • 5 jajek
  • 1 większy jogurt grecki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek
  • opcjonalnie: groszek, orzechy, domowy majonez

Wykonanie:

Gotuj buraki do miękkości (około 40 minut, sprawdź czy są dobre nakłuwając je widelcem), obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 8-10 minut), obierz i pokrój. Dodaj do zimnych buraków i jajek jogurt grecki, oliwę z oliwek i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem. Możemy dodać groszek, orzechy lub domowy majonez. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję:

  • 243 kcal
  • Białko: 19 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Tłuszcze: 13 g
Sałatka z jajkami i burakami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest