Stek cielęcy

Obsmażamy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Dodajemy zioła i warzywa, czosnek. Następnie dodajemy bulion i gotujemy (jeżeli to konieczne, trzeba przełożyć mięso i warzywa do garnka), wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut (używając bulionu drobiowego uzyskamy delikatniejszy smak potrawy).

Składniki:

0,5 kg chudej cielęciny, pokrojonej w plastry i rozbitej
1 szklanka mini-marchewek lub 2-3 normalne marchewki pokrojone w kostkę
6-8 niezbyt dużych cebul, obranych
2 ząbki czosnku
2 duże, ugotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę
2-3 szklanki w miarę chudego bulionu drobiowego lub wołowego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
zioła do przyprawienia: szałwia, tymianek, rozmaryn
2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący ogieą wrzucamy cielęcinę. Obsmażamy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Dodajemy zioła i warzywa, czosnek. Następnie dodajemy bulion i gotujemy (jeżeli to konieczne, trzeba przełożyć mięso i warzywa do garnka), wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut (używając bulionu drobiowego uzyskamy delikatniejszy smak potrawy). Mięso po ugotowaniu musi być miękkie. Mięso wyjmujemy, obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażamy, aby się zarumieniło przez kilka minut na rozgrzanej patelni, nie dopuszczając, żeby mięso przypaliło się i przywarło do ścianek. Podajemy z dodatkiem ziemniaków i marchewki natychmiast po zdjęciu z ognia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest