Sum na ostro po bułgarsku

Przyprawy wymieszać w niewielkiej miseczce. Filety umyć, osuszyć obtoczyć dokładnie w mieszaninie ostrych przypraw z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i delikatnie podsmażyć na średnim ogniu, aż się zezłoci i odłożyć na oddzielny talerzyk. Na patelni rozgrzać masło.
Składniki:
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 filety z suma (mogą być ze skórą) – około kilograma
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
cząstki cytryny do przybrania
Przyprawy wymieszać w niewielkiej miseczce. Filety umyć, osuszyć obtoczyć dokładnie w mieszaninie ostrych przypraw z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i delikatnie podsmażyć na średnim ogniu, aż się zezłoci i odłożyć na oddzielny talerzyk. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć filety i smażyć po około 4 minuty z każdej strony – tak aby były dobrze wysmażone. Filety przełożyć na rozgrzane talerze, posypać zesmażonym czosnkiem, przybrać zieloną sałatą i cząstkami cytryny.
