Utrzymaj masę dzięki BCAA

Nowe badania wciąż potwierdzają ich wartość. Mięso i nabiał zawierają pełen zakres i ogromne ilości aminokwasów, łącznie z BCAA. Jeśli pokrywasz zalecane przez nas zapotrzebowanie, czyli 2,2 g białka na kilogram wagi ciała na dobę), przypuszczalnie dostarczasz organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy w wystarczających ilościach.

Generalnie, jedyne aminokwasy, które warto brać w formie suplementów to glutamina, kreatyna i BCAA. BCAA, czyli leucyna, izoleucyna i walina, są aminokwasami egzogennymi (co oznacza, że organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, więc zamiast tego musi pobierać je z pokarmem) i od dawna wiadomo, że odgrywają niezmiernie istotną rolę w biochemii produkcji energii i przyrostu mięśni.

BCAA to aminokwasy pobierane przez mięśnie szkieletowe w największym stopniu. W mięśniach ulegają one rozpadowi na inne aminokwasy (przede wszystkim na glutaminę), mogą również służyć jako źródło energii, choć ma to miejsce głównie podczas diety i/lub wydłużonego treningu aerobowego. Jednakże wyniki badań laboratoryjnych oraz doniesienia od wielu uznanych i zawodowych kulturystów sugerują, że BCAA wywierają silne działanie antykataboliczne, a dodanie ich do diety bogatobiałkowej zapobiega utracie masy mięśniowej, przynajmniej podczas diety.

Nowe badania świadczą o tym, że BCAA mogą odgrywać bardziej bezpośrednią rolę w syntezie białek mięśniowych niż wcześniej sądzono. Okazało się, że BCAA włączają biochemiczny „starter”, który uruchamia całą maszynerię w mięśniach w celu produkcji nowych białek. Szczególnie leucyna potrafi rozkręcić syntezę białek. A jeśli bierzesz leucynę, samą lub w połączeniu z pozostałymi BCAA, powinieneś wiedzieć, że podobnie jak z kreatyna, możesz zwiększyć jej wychwyt i nasilić jej działanie, biorąc ją z niewielką ilością węglowodanów prostych.

Jak to robić w praktyce: po pierwsze trzeba właściwie się odżywiać – jeść dużo białka, najlepiej pochodzącego z różnych źródeł. Możesz zwiększyć spożycie BCAA stosując różne suplementy białkowe. Zarówno kazeina (białko obecne w preparatach zawierających „pełne białko mleka”, „koncentrat białek mleka”, kazeinian wapnia, sodu czy inne kazeiniany) jak i serwatka mają bardzo dużą zawartość BCAA/leucyny, najwyższą spośród wszystkich produktów białkowych. To tłumaczy dlaczego kiedyś tylu kulturystów robiło masę pijąc dużo mleka oraz dlaczego dostępność znacznie tańszego i łatwiejszego do przełknięcia mleka w proszku pogrzebała rynek tych kulturystycznych suplementów. Możesz również brać same BCAA. Radzimy je brać, jeśli nie zawsze, to chociaż podczas diety. Do uzyskania działania anabolicznego wystarczy 6-20 g dziennie. Należy poeksperymentować z ilością i porą przyjmowania. Zobacz, co na ciebie działa. Bierz je tak samo, jak kreatynę czy glutaminę: kilka-kilkanaście gramów dziennie, w dawkach podzielonych i do każdej porcji trochę węglowodanów prostych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest